Zemědělci dostanou pět miliard

Žádosti o státní podporu za sucho přijímá ministerstvo po třicet dnů

Od včerejšího dne mohou zemědělci na základě vládního nařízení žádat o proplacení státní podpory na krytí ztrát, které jim vznikly v důsledku letošního suchého počasí. Celkový objem peněz ve výši pěti miliard korun bude krýt emise státních dluhopisů. Žádosti o podporu mohou zemědělci podávat na územní odbory Ministerstva zemědělství.

Resort ústy svého mluvčího Pavla Kováře apeluje na žadatele, aby věnovali zvláštní pozornost na správné zařazení jimi obdělávaných pozemků do "příslušných pásem sucha". Princip metodiky rozdělení peněz podle Kováře spočívá ve stanovení vymezených pásem sucha pro jednotlivá katastrální území. Každé území totiž bylo vládou do těchto pásem rozděleno. Od pásma bez nároku na podporu přes pásma mírného sucha, silného sucha až po pásmo totálního sucha. Hektar porostů zaoraných v důsledku sucha vláda ohodnotila 80 body a hektar zaoraných porostů ze 70 procent má hodnotu 60 bodů bez ohledu na skupinu plodin.

Seznam katastrálních území v členění podle pásem sucha je podle Kováře k dispozici na každém územním odboru MZe a je také zveřejněn na internetové stránce ministerstva (www.mze.cz). Žádosti MZe přijímá po 30 kalendářních dnů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info