Prohlášení účastníků demonstrace proti nařízení vlády

Prohlášení účastníků demonstrace proti nařízení vlády ze dne 22.listopadu o stanovení produkčních kvót mléka na léta 2001 až 2005.

Účastníci dnešní protestní demonstrace jednoznačně odsuzují a odmítají přijaté vládní nařízení ze dne 22.listopadu o stanovení produkčních kvót mléka na léta 2001 až 2005.

Toto administartivní opatření je podle našeho názoru v rozporu nejen s platnou Ústavou České republiky, Listinou základních práv a svobod a Zákonem o ochraně hospodářské soutěže,ale je především v rozporu se zdravým rozumem.

Argument,kterým operují někteří obhájci tohoto nesmyslného opatření,že kvotace výroby mléka je potřebná pro konečné zvýšení její produkce, je skutečným demagogickým blábolem nejhrubšího ražení,nehodného komentáře od normálně uvažujícího rozumného člověka,natož sedláka.

Účastníci demonstrace dávají tímto jednoznačně najevo svoje obavy,že kritizované vládní nařízení je cílenné administrativní opatření, mající za úkol omezit další rozvoj nově vzniklých soukromých farem a tím oslabit konkurenci přežívajícím podnikům starého typu a rovněž těmto podnikům naprosto nepokrytě zajistit stabilní podíl na mléčném trhu.To pro nově vzniklé soukromé farmy má do budoucna jediný dopad, že za každý litr mléka v jejich prospěch uvolněného na trhu, budou muset draze zaplatit těm, kteří dnešního pana ministra,jako vlivná lobbistická skupina podporují a jimž pan ministr skládá účty.Jsme si vědomi povinností,které vyplývají České republice z účasti na předvstupních jednáních o členství v EU, ale jsme rovněž povinni znovu důrazně připomenout, že v žádné z mezinárodních dohod,upravujících vztahy mezi ČR a EU, nejsou uvedeny podmínky pro zavádění produkčních kvót a ani není ze strany České republiky převzat závazek takový systém v zemědělství zavést.

Neslučitelnost kritizovaného nařízení vlády s právním řádem ČR nemůže být v žádném případě odůvodněn existencí obdobného systému v EU.

Tato dnešní protestní demonstrace je prvním krokem,které hodlá ASZ ČR uskutečnit s cílem zamezit zavedení nařízení vlády o mléčných a případně i dalších kvótách v zemědělské praxi.

Neútočíme na kapsy daňových poplatníků.Nechceme neúměrně vysoké dotace,chceme jen jediné - svobodně podnikat.

Žádáme politické strany, aby se vyjádřily k bezprecendentnímu útoku na svobodu podnikání ze strany vládní exekutivy.

Důrazně žádáme vládu,aby špatné nařízení zrušila a vyvodila důsledky v podobě odvolání odpovědného vládního úředníka, který tento návrh vládě předložil.

V Praze dne 12.12.2000

Za účastníky demonstrace podepsán: ing.Stanislav Němec v.r. - předseda ASZ ČR

mgr.Erich Kříž v.r. - místopředseda ASZ ČR

ing.Jan Váňa v.r. - místopředseda ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info