Cukrovary: ochrana trhu pomůže k zisku

Nelegální dovozy cukerných roztoků do České republiky letos mnohonásobně vzrostly

Druhá největší cukrovarnická skupina v ČR zaznamenává letos vyšší odbyt, než měla v loňském roce.

Patrick Diviš

Hrušovany nad Jevišovkou, 12. 12. 2000

Červená čísla, která v posledních třech letech vždy zatížila hospodaření druhé největší tuzemské cukrovarnické skupiny, by se měla v letošním roce stát minulostí. Moravskoslezské cukrovary, a. s., sdružující pod tímto novým názvem výrobní kapacity v Hrušovanech nad Jevišovkou, Opavě a Uničově totiž po ztrátách ve stovkách miliónů korun zřejmě letos poprvé udrží firemní ekonomiku nad nulou.

»Situace je v porovnání s předchozími roky lepší. Vyšší odbyt se samozřejmě promítne do hospodářského výsledku, který by měl být v černých číslech,« konstatoval generální ředitel hrušovanského cukrovaru Stanislav Tobola. Neupřesnil však, s jak vysokým ziskem podnikové plány počítají.

»V žádném případě letošní hospodářský výsledek nepokryje kumulovanou ztrátu z minulých let ve výši přesahující 230 miliónů korun,« doplnil.

Úlevu v boji o ziskové hospodaření přináší cukrovarnické skupině, kterou ovládá rakouská Agrana International, prostor na tuzemském trhu otevírající se díky vládním opatřením na jeho ochranu před dovozy. Společnost prodá v České republice více cukru než v loňském roce, kdy téměř polovina produkce musela zůstat na skladě. »Nechci říkat, že jsme z krize venku. Tržní řád totiž zcela nefunguje,« vysvětlil Tobola.

Na kolena stále sráží tuzemské cukrovary dovozci cukru, kteří se po zpřísnění opatření soustředí na nelegální importy jeho roztoků. Obchodníci si totiž po všech vládních opatřeních zahrnujících zvýšení cla, zavedení kvót, minimálních a maximálních cen cukru i cukrovky našli vždy novou skulinku.

»Zavádění tržního řádu se setkalo s intenzívní snahou ho obejít nebo přímo zneužít. Prudce vzrostl dovoz cukru v jiných podobách. Jedná se především o import sirupu s aditivy, kterým nemůžeme cenově konkurovat,« uvedl generální ředitel.

Celní statistiky dokazují, že roztoky cukru proudí v letošním roce přes naše hranice v řádově vyšších množstvích než loni. Zatímco například sirupů s přísadou aromatických látek nebo barviv se v roce 1999 dovezly pouze 4,4 tisíce tun, letos to bylo již více než 36 tisíc tun. Nelegální dovozy cukru v různých podobách podle některých odhadů pokrývají až čtvrtinu tuzemské spotřeby.

Moravskoslezské cukrovary věří, že tržní řád a ochrana trhu nakonec své ovoce přinese. Již v příštím roce totiž firma předpokládá, že zpracuje o dvě stě tisíc tun cukrové řepy více než letos.

»Zahraniční skupiny počítají se vstupem ČR do Evropské unie a s vývozem na tamní trhy. Vyčkávají také na zlepšenou regulaci českého trhu a za cenu ztrát zde drží tržní podíly,« soudí analytik Roman Cenek ze společnosti Atlantik Finanční trhy.

V předchozích dvou letech vykazoval cukrovarnický obor vždy ztrátu blížící se miliardě korun. V současné době pracuje na našem území přibližně desítka cukrovarů začleněných do čtyř skupin. Ještě v roce 1989 jich přitom fungovalo více než padesát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info