Euroskepse není v ČR typická

Komisař EU Günter Verheugen odpovídá na otázky HN

Josef Veselý

Bonn, 12. 12. 2000

V Nice to zas vypadalo, že proces rozšiřování Evropské unie je jen věcí vlád, nanejvýš ještě parlamentů. Neměly by do toho ale začít víc mluvit - zejména v kandidátských zemích včetně České republiky - i širší politické elity a pokud možno prostí lidé?

Nejen pro vaši zemi, ale pro všechny členské země Evropské unie a státy, jež se nyní o členství v unii ucházejí, určitě platí, že to nesmí být jen věcí kabinetu a poslanců. Nezískáme nutnou podporu veřejnosti pro rozšíření EU ani uvnitř unie, ani v kandidátských státech, nebudou-li občané niterně přesvědčeni, že to, co děláme, je pro ně výhodné a správné.

Co ale podle vás přesně zahrnuje vámi použitý pojem »správné«?

Například že rozšíření unie přináší jak dnešní, tak budoucím generacím vyšší úroveň jistot a bezpečnosti. A že má i morální dimenzi, neboť je nevyhnutelnou odpovědí na historickou zkušenost Evropy. Pokud o tomhle lidé nebudou přesvědčeni a budou si snad myslet, že cosi podobného ani tak moc nepotřebují, pak se celý projekt nepodaří uskutečnit. Víte že jsem už letos jednou prohlásil (a nesklidil za to vždy jen pochvalu), že politické elity mají dluh v tom, jak se pro opětovné sjednocení Evropy angažuji. Neberou je vždy a výslovně za své. Natož aby o tom vedly dialog s maximálním poutem občanů s cílem usnadnit jim poznání o smyslu a významu projektu.

Kde vidíte hlavní příčinu, že sa to ne vždy daří?

Vedle deficitu v informovanosti se na tom podepisuje i uzavřená povaha jednání o obvykle složitých otázkách, jež jsou s rozšířením spojeny. Často musí choulostivé vyjednávání opravdu zůstat přísně neveřejné, jako nyní v Nice, neboť bez toho se nedá nic pořádně dojednat. Přitom se ale musíme s kandidátskými zeměmi a občany jednoznačně shodnout v základním pojetí evropské integrace. O detailech se klidně můžeme za zavřenými dveřmi do krve hádat, ale v hlavním musíme být zcela zajedno.

Proč je konsenzus tak důležitý?

Také u vás nyní dochází častěji k výměně vládních garnitur. Tím důležitější je, abychom měli jistotu, že i v České republice existuje v přístupu k Evropské unii široký národní konsenzus.

Bylo by ideální, kdybychom mohli dát ruku do ohně, že převážná většina vašich občanů je pro vstup země do EU nejen proto, že ji k tomu někdo přemluvil. A že stále klesá počet lidí, kteří - nejen u vás - mají ke kandidatuře své země postoj spíš zdrženlivý, či - eufemisticky řečeno - dokonce odmítavý. Sám ale věřím, že euroskeptické postoje expremiéra Václava Klause nejsou pro ČR a její vládu nikterak typické.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info