Západoevropský tisk hodnotí schůzku unie rozpačitě

Nice kandidáty vstupu uspokojilo

Praha/Nice, 12. 12.2000

Představitelé kandidátských zemí, které by počínaje rokem 2004 měly být postupně přijímány do Evropské unie, vyjadřují s výsledky právě skončeného summitu v Nice veskrze spokojenost. Český premiér Miloš Zeman, který se včera v Bratislavě zúčastnil schůzky zemí visegrádské skupiny, přivítal mimo jiné skutečnost, že ČR bude mít po svém přijetí do unie v Radě EU stejné zastoupení jako Belgie, Řecko či Portugalsko.

Rozdělení hlasů v radě označil za »zhruba přiměřené« také předseda Poslanecké sněmovny ČR Václav Klaus. Summit v Nice ukázal podle něj na druhé straně »složitost, kompromisnost a protichůdnost« procesu evropské integrace. »Evropě dominují a dominovat budou národní zájmy, ať si kdo chce, co chce říká a ať někdo pořád sní o tom, že národy a státy zmizí a zbude jenom jedna jediná Evropa... tento summit to prokázal naprosto jasně a je to dobře,« řekl dále šéf ODS. Jako »velmi pozitivní« ohodnotilo výsledky schůzky ústy svého mluvčího Aleše Pospíšila ministerstvo zahraničí, podle kterého jsou »plně ve shodě« s ambicemi, jež si Praha dělá ve věci co nejrychlejšího přijetí do unie. Za »nepřímé potvrzení správnosti své politiky obhajoby českých národních zájmů« chápe podle svého místopředsedy Ivana Langera výsledek summitu ODS jako celek.

Dohodu uzavřenou v Nice pokládá místopředseda slovenské vlády pro integraci Pavol Hamžík za »přijatelnou« pro jeho zemi. Slovenské ministerstvo zahraničí pak ocenilo fakt, že členské země EU dosáhly konsenzu ve všech bodech unijní agendy. »Jsme přesvědčeni, že v souladu se závěry summitu, jakož i naším harmonogramem pro jednání, se Slovensko bude moci zúčastnit nejbližších voleb do Evropského parlamentu jako plnoprávný člen EU,« uvádí se navíc v prohlášení ministerstva.

Za »výjimečně příznivé« označil rozhodnutí šéfů států a vlád členských zemí unie, které dává jeho zemi stejný počet hlasů jako Španělsku, polský premiér Jerzy Bulek, který je spokojen s tím, že Varšava bude mít po vstupu do EU v unijních orgánech »opravdu silné postavení«. Buzek rovněž přivítal skutečnost, že evropská »patnáctka« dala najevo, že rok 2004 by se mohl stát oficiálním datem přijetí nových členů do EU.

Podle maďarského deníku Népszabadság se unie na summitu v Nice vyrovnala se změnami v mocenských vztazích v rámci Západu a nevyhnutelností integrace Východu a načrtla mocenské schéma pro následující desetiletí.

Velmi kriticky se ke skončenému summitu staví naopak západoevropský tisk. Podle deníku Daily Telegraph se v Nice vůbec nepodařilo připravit unii pro rozšíření na východ a francouzský pravicový list Le Figaro ve svém hodnocení hovoří o »kupčení v Nice«, Německý deník Frankfurter Rundschau pak vyzval Francii, aby »přestala štvát« ostatní země proti Berlínu.

(čtk, rkl)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info