Aktivovaný laktoferrin - nový antimikrobiální prostředek pro mas
14.12.2000 | ÚZPI
Aktivovaný laktoferrin - nový antimikrobiální prostředek pro maso
Výzkumníci z Kalifornské státní polytechnické university zjistili, že aplikací aktivované formy laktoferrinu na povrch masa se zamezí růstu nebezpečných bakterií. Laktoferrin je protein, který se přirozeně vyskytuje v mateřském mléku a který chrání kojence, jejichž imunitní systém se vyvíjí, před škodlivými bakteriemi. Tím, že vědci objevili, jak aktivovat molekulu laktoferrinu, jsou nyní schopni využít jeho funkci na povrchu masa.
Laboratorní testy ukázaly, že aktivovaný laktoferrin je účinný proti více než 30 různým druhům nebezpečných bakterií, např. Escherichia coli O157:H7, Salmonella sp. a Campylobacter sp. Lze snadno aplikovat na masné výrobky ve výrobních závodech, přičemž nemá vliv na změnu chuti, vůně, barvy nebo vzhledu masa.
Podle výzkumníků je množství aktivovaného laktoferrinu potřebného k ochraně jedné porce masa tisickrát nižší, než je množství laktoferrinu obsaženého v jedné sklenici mléka. Laktoferrin se v současné době vyrábí ze syrovátky, tj. vedlejšího produktu při výrově sýru z kravského mléka.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)

Tweet



