Jablka a alergie
18.12.2000 | ÚZPI
Alergie na jablka a jiné druhy ovoce, poprípade zeleninu (predevším celer) jsou velmi bežné u osob se sennou rýmou vyvolanou pyly brízy a jinými pyly. V dusledku strukturálních podobností mezi potravinovými a pylovými alergeny dochází totiž ke krížovým reakcím. Alergie se u citlivých jedincu projevuje lokálne nebo je zasaženo více orgánu. První príznaky se mohou objevit již behem nekolika minut po konzumaci ovoce a zeleniny. Tyto príznaky se obvykle omezují na ústa (podráždení uvnitr úst, rtu a zdurení hrdla). U citlivých jedincu muže již dokonce jedno sousto jablka Golden Delicious vyvolat alergickou odezvu. Tyto projevy nejsou vetšinou závažné a casto vymizí behem krátké doby. Mohou však následovat další symptomy, napr. zánet spojivek, zdurení sliznice nosu, koprivka, astma až anafylaktický šok.
Sledováním pacientu, kterí trpeli sennou rýmou a potravinovou alergií, se zjistilo, že 53 % bylo citlivých na jablka, 40 % na broskve, 23 % na merunky a 22 % na hrušky. Zjistilo se rovnež, že alergický potenciál se znacne zvyšoval behem zrání jablka Golden Delicious a snižoval behem zrání Boskopského jablka.
Phytochemistry of Fruit and Vegetables (ÚZPI - K53906) (kvas)

Tweet



