Z konkursu získají i akcionáři

Francouzská Malteire Soufflet se stala vítězem soutěže na Moravskou sladovnu Kroměříž

Kroměříž, 21.12.2000

S nabídkou 850 miliónů korun, tedy za sumu podstatně vyšší, než bylo ocenění, se stala francouzská obchodní společnost Malteire Soufflet République Tchéque vítězem soutěže na Moravskou sladovnu Kroměříž (MSK). Znalecké posudky oceňovaly sladovnu minimálně na 650 miliónů korun. Soutěž vypsal správce konkursní podstaty Jiří Funk. Nejmodernější sladovna v zemi je v konkursu od listopadu loňského roku, kdy vyrcholily spory o akcionářská práva mezi Obchodními sladovnami Prostějov (OS), jako většinovým akcionářem, a Hanáckou sladovnou Kroměříž (HSK), která patří do skupiny kolem Moravskoslezských pivovarů. Představenstvo MSK podalo samo návrh na konkurs podniku z důvodu špatných ekonomických výsledků.

V soutěži se prodával podnik jako celek se všemi aktivy, nehmotnými právy a pohledávkami bez závazků. Konkursní správce Funk uvedl, že do soutěže na MSK, vyhlášené v říjnu, se přihlásily dvě firmy. Kromě francouzské Soufflet to byla obchodní společnost Stamag Ireks Praha, jež nabídla kupní cenu 836 miliónů korun. »Obě společnosti jsou rovnocenné renomované firmy ve výrobě a obchodu se sladem, proto rozhodovala o vítězi nabízená cena,« poznamenal správce. Největším věřitelem MSK byla společnost Tchecomalt Group s pohledávkou 720 miliónů korun a Obchodní sladovny Prostějov s pohledávkou 85 miliónů korun.

Podle Funka zůstane po odečtení nákladů na konkurs minimálně miliarda korun k rozdělení, protože v konkursu sladovna získala asi 220 miliónů korun za nájem sladovny, prodané zásoby a za další příjmy. Úspěšný konkurs bude znamenat, že každý věřitel bude uspokojen a ještě zřejmě zůstanou prostředky pro akcionáře. Tuto skutečnost považuje za výjimečnou Petr Bodeček z firmy Cyrrus. Podle něj se výnos z konkursu spíše počítá v několika procentech z pohledávky.

(oba)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info