Tchecomalt Group změní do března vlastníka

Pohledávky v celkovém objemu zhruba 2,5 miliardy korun přihlásilo na 60 věřitelů

Oldřich Babický

Prostějov, 27.12.2000

Na první schůzi věřitelů společnosti Tchecomalt Group, která je od října v konkursu, přihlásilo své pohledávky v celkové výši přes 2,5 miliardy korun na 60 věřitelů. Správce konkursní podstaty Pavel Tomčala poznamenal, že z této částky připadá 95% na Československou obchodní banku (ČSOb). Dostatečný počet věřitelů umožnil podle jeho slov ustavení věřitelského výboru. Vzhledem k dlouhodobému a téměř výhradnímu financování Tchecomaltu ze strany Investiční a Poštovní banky má dnes dominantní postavení ve věřitelském výboru ČSOB. Jeho členy jsou dále Komerční banka a akciová společnost CRF. ČSOB rovněž prosadila na nedávné valné hromadě do statutárních orgánů Tchecomalt Group své zástupce.

Tomčala se pozastavil právě nad chováním Čsob, která spolu s Pivovarem Zubr žádala hned na první schůzi věřitelů odvolání konkursního správce a zároveň doporučovala do této funkce konkrétní osobu.

Zbytečné protahování konkursu společnosti Tchecomalt Group by mohlo mít negativní vliv na financování a chod jednotlivých podniků ze skupiny Tchecomalt. „Dostal jsem dopisy od bank, které dceřiné firmy financují. Podle nich je nutné, aby došlo k prodeji v co nejkratší době,“ sdělil Tomčala. V únoru či březnu by měl být znám nový vlastník, který by ještě před jarními pracemi začal jednat o další spolupráci se zemědělskými provovýrobci.

„V současné době pracujeme na informačních memorandech pro jednotlivé podniky ze skupiny, která budou připravena do konce roku,“ uvedl správce konkursní podstaty. Dodal, že se již ozývají domácí i zahraniční zájemci, i když se zatím jedná pouze o nezávazná jednání. „Odpovídám jim, že bude záležet především na věřitelském výboru a soudu,“ uzavřel Tomčala.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info