Rakousko chce hlubší spolupráci ve střední Evropě

Ještě v první polovině tohoto roku by se měla ve Vídni konat středoevropská regionální konference o strategickém partnerství mezi Rakouskem a jeho sousedy, ucházejícími se o vstup do EU.

Ještě v první polovině tohoto roku by se měla ve Vídni konat středoevropská regionální konference o strategickém partnerství mezi Rakouskem a jeho sousedy, ucházejícími se o vstup do EU. V rozhovoru pro internetovou stránku Rakouské lidové strany (ÖVP) to uvedla ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová. Ta navrhuje, aby předmětem konference byla evropská témata a aby tato platforma byla součástí ofenzivnější rakouské politiky při prosazování zájmů země v procesu rozšiřování unie. Ferrerová-Waldnerová již delší dobu usiluje o vytvoření jakési "nátlakové skupiny středoevropských zemí". Tuto metodu podporuje i česká vláda. Ministr zahraničí Jan Kavan již dříve pro HN uvedl, že "je to vynikající myšlenka, jak alespoň ukazují zkušenosti Beneluxu či severských zemí".

Rakouskou iniciativu odmítá komisař EU pro otázky rozšiřování Günter Verheugen. V rozhovoru pro rakouský časopis Format uvedl, že podobné úvahy se "pro EU nehodí".

Vídeň/Praha, 3. 1. 2001

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info