V Uherském Hradišti chtějí vybudovat vinné centrum

V Uherském Hradišti chtejí vybudovat vinné centrum

V polovine roku by melo v Uherském Hradišti vzniknout vinné centrum. Projekt zahrnující návštevu vinného sklepa i nabídku kvalitních vín má predstavit vinnou kulturu a mel by také pomoci malým producentum vína, rekl Ivo Ondracka, reditel nadacního fondu obcí, který má projekt na starosti.

"Pod záštitou samospráv chceme podporit agroturistiku ve vinarské oblasti a pomoci malým vinarum propagovat a legálne prodávat vína. Vydáme katalog sklepu, ochutnávek a sluzeb a turistiku chceme vyuzít k zajištení další existence malých vinaru," rekl Ondracka. Vetšina jich totiz podle nej vyrábí vína nelegálne.

Reditel poukázal na to, ze zákony vyhovují výrobcum 20.000 az 50.000 litru vína rocne, ale ne zpracovatelum 3000 litru. "Spolupracujeme s Ceskomoravskou vinarskou unií, jez se podílí na príprave vinarských zákonu. Hledáme cesty, jak problém preklenout a najít zpusob legálního prodeje u malých vinaru," dodal.

Vinné centrum by chtelo podle Ondracky spolupracovat s výrobci vína v regionu, kterým nabídne výhodné podmínky a garanci kvality produktu. K dispozici malým a stredním vinarum bude mobilní lahvovací linka.

Nadacní fond zrídilo deset obcí v roce 1996. "Obce se zavázaly prispívat do fondu pravidelne rocne pevnou cástkou az do roku 2006. Nyní je rocní rozpocet asi 700.000 korun a pocítáme s jeho mírným zvýšením, nebot nekteré obce zvedly príspevky. Ocekáváme, ze o projekt budou mít zájem také další obce," dodal Ondracka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info