MZe:Vypovězení celní unie ČR a SR

MZe:VypovezenÝ celnÝ unie CR a SR by znacne ovlivnilo agrßrnÝ cla

VypovezenÝ celnÝ unie CR a Slovenska, kterÚ by nastalo v prÝpade vstupu CR do EU drÝve nez Slovenska, by radikßlne zmenilo ochranu domßcÝho trhu a znacne ovlivnilo celnÝ zatÝzenÝ v agrßrnÝm obchodu. "Touto simulacÝ obchodnÝho rezimu s EU by doÜlo v letech 1998 a 1999 na strane naÜeho vřvozu zemedelskÚho a potravinßrskÚho zbozÝ do SR k celnÝmu zatÝzenÝ 1,156 az 1,318 az miliardy Kc a dovozu 1,306 az 1,332 miliardy Kc," sdelilo ministerstvo zemedelstvÝ, kterÚ ve stredu tuto zprßvu predlozÝ vlßde.

"Proto je nezbytnÚ pri jednßnÝch o vstupu CR do EU a v prÝpade naÜeho predpoklßdanÚho drÝvejÜÝho pripojenÝ k EU usilovat o udelenÝ vřjimky ve vzßjemnÚm obchodu se SR, alespon u vytipovanřch polozek," zduraznilo. Temi jsou u vřvozu naprÝklad zivß prasata, veprovÚ maso, drubez, jogurty, zrna, oleje, salßmy, u dovozu tvarohy a sřry, rajcata, okurky, salßmy, tabßk.

SR je vřznamnou a mnohdy rozhodujÝcÝ zemÝ pro ceskř vřvoz nekterřch agrßrnÝch komodit. Z celkovÚho exportu cokolßdy a cokolßdovřch vřrobku bylo v letech 1995 az 1999 vyvezeno na Slovensko 58,1 procenta, ruznřch potravinovřch prÝpravku 48,9 procenta, kßvy, caje a korenÝ 47,7 procenta a prÝpravku z obilÝ 46,3 procenta.

"Vřznam Slovenska jako dodavatele agrßrnÝch komodit do CR je menÜÝ a ani u nejvřznamnejÜÝch dovoznÝch produktu, kterřmi jsou tabßk a vřrobky a prÝpravky z obilÝ, obvykle nepresahuje 25 procent," dodal resort.

Obrat agrßrnÝho obchodu CR se Slovenskem se v roce 1999 mezirocne snÝzil o 976 miliˇnu Kc, tedy o 6,6 procenta. Vřvoz klesl o 1,121 miliardy Kc (12,3 procenta), dovoz stoupl o 145 miliˇnu Kc (2,6 procenta). Prebytek CR se snÝzil o 1,265 miliardy, tedy o 35,9 procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info