Bez hovězího nelze žít

Budeme-li jíst maso z nemocných krav, možná zemřeme, budeme-li jíst zdravé, zemřeme také, ale třeba za déle než za deset nebo patnáct let. Dnes se Evropa tváří, jako by hovězí bylo nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Vyšetřovat se budou všechny jatečné kusy starší 30 měsíců. Tehdy je možné v nervové tkáni diagnostikovat změny způsobené infekčním prionem.

Podle některých německých odborníků, například Uda Pollmera, vedoucího Evropského ústavu pro výzkum potravin a výživy v Hochheimu, je možné, že kromě masokostních mouček z přežvýkavců mají nemoc šílených krav na svědomí i některé hormonální preparáty připravené z podvěsku mozkového jatečného skotu. Jde údajně o růstové hormony, které se aplikují skotu v masnému výkrmu. Ty se však u nás nepoužívají.

Samozřejmě je na místě preventivně monitorovat zdravotní stav skotu i v naší republice. Od letošního ledna tak budou u nás vyšetřována kromě zvířat s klinickými příznaky nervových onemocnění i zvířata zdravá, ovšem stejně jako v EU, pouze starší 30 měsíců. Akce bude probíhat ve dvou pracovištích, ve Státním veterinárním ústavu Praha a Státním veterinárním ústavu Jihlava. V obou je zavedena ve speciálních laboratořích metoda Western Blot švýcarské firmy Prionics, která byla vybrána pro svou vysokou průkaznost. Tato metoda není nová, pracuje se podle ní i v humánní medicíně, kde se využívá ke stanovení různých bílkovin. Pro zjištění závadného prionu způsobujícího nemoc šílených krav, neboli BSE, je ve veterinární medicíně použita poprvé. Dosud se používala a stále se používá též vysoce průkazná, ale mnohem pracnější ale poskytující výsledky za delší dobu - metoda histopatologická, která se však nehodí při velkém množství vzorků, se kterými se nyní počítá. Výsledky jsou k dispozici až za několik dnů, na rozdíl od Western Blotu.

Jednoduše řečeno metoda Western Blot funguje tak, že se 1 gram vzorku z mozku 10x zředí, minutu homogenizuje, pak se ve speciálních nádobkách nechá při teplotě 65 °C trávit proteinázou K, potom se při 90 °C denaturuje, chromatograficky oddělí, obarví, vyfotí a podle snímku se posuzuje, zda je přítomen závadný prion. Ten se totiž nerozloží.

Sada, neboli set od firmy Prionics vystačí na 100 vzorků. Nepoužitý substrát se neznehodnotí, načatá sada vydrží. Nicméně je ekonomicky nevýhodnější, když se denně zpracovává kolem šesti vzorků, a to z důvodu využití pracovní síly.

Státní veterinární správa ČR věří, že v naší republice nebude BSE diagnostikována ani při vyšším počtu preventivních vyšetření. Na základě dosavadních poznatků o stavu skotu u nás není důvod tomu nevěřit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info