Harmonogram těch, kdo přežijí

Státní veterinární správa ČR se spolu s Potravinářskou komorou rozhodla vypracovat podle návodu a dispozic EU kroky, které budou muset podniknout potravinářské závody, aby se v konkurenceschopném stavu dočkaly společného evropského trhu. To znamená, že se vypracovává systém, podle kterého při průběžně probíhajícím hodnocení a za určitých podmínek budou moci být závody zařazené mezi ty závody, které splňují podmínky pro export do zemí EU. Jenom ty se budou moci po našem vstupu do EU i nadále zúčastnit společného trhu s ostatními zeměmi EU. Samozřejmě jsou tím míněny závody s tzv. velkou kapacitou. Po vstupu budou u nás kromě nich existovat i provozy s malou kapacitou, které také musejí splňovat veterinárně hygienické podmínky EU, ale budou omezeny tím, že se budou moci realizovat pouze na vnitřním trhu.

Jednotlivé kroky spočívají v tom, co již Státní veterinární správa avizovala na počátku loňského roku a na jeho sklonku. Jenom pro konkrétní provozy by bylo možné vyjednat přechodné období s tím, že v závěru budou zcela odpovídat legislativě EU. To, že budou moci požádat o toto přechodné období, bude možné jen na základě předem vypracovaného projektu, jehož součástí musí být nejen technické řešení, ale i finanční krytí. Jestliže budou splňovat stanovená kritéria pro příspěvek z některého z fondů, budou moci o něj požádat. Podmínkou pro podání žádosti o příspěvek, ale i o přechodné období je, že se tímto plánovaným opatřením podnik dostane do skupin vyšších než C2 a C3.

Milan Malena, vedoucí odboru hygieny na Státní veterinární správě ČR, který se obtížného jednání zúčastnil, připustil, že budou i takové závody, se kterými už nebude dále počítáno. Je to logické a každému musí být jasné, že závody zařazené do skupin C 2 a C 3, které dnes stěží splňují podmínky pro provoz na našem trhu, nebudou schopny po novelizaci veterinárního zákona do dvou let tyto podmínky splňovat vůbec. S tím je třeba se smířit a na tuto skutečnost jak Státní veterinární správa, tak Potravinářská komora včas upozorňují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info