Týden v Evropě 5. 1. - 11. 1. 2001

Týden v Evropě 5. 1. - 11. 1. 2001

Stručné zprávy z EU

Vnitřní trh přináší hmatatelné výhody, ale vyžaduje další reformy

Podle zprávy vydané 9. ledna již jak spotřebitelé, tak podniky sklízejí ovoce stále těsnější integrace vnitřního trhu. Zároveň je však třeba urychlit hospodářské reformy, uvádí třetí zpráva Komise o fungování trhu s výrobky a kapitálového trhu. Zpráva varuje, že Evropské unii jinak hrozí, že nezachytí růstový potenciál nových technologií, a příliš tuhá ekonomika by také mohla bránit růstu její výkonnosti. Mezi hmatatelné výhody hospodářských reforem patří nižší cena energií a v mnoha zemích unie také pokles cen za telekomunikační služby. Snižování cen však není jediným jevem. Zpráva se vyslovuje pro řešení případů selhání trhu, např. v oblastech nezávadnosti potravin a trvale udržitelného rozvoje ke zvýšení kvality života. Hodnotným příspěvkem k rozvoji evropského hospodářství by také byla lepší integrace odvětví služeb. Pro polovinu firem poskytujících v rámci své podnikatelské činnosti služby představuje odbyt do jiných zemí EU pouze 10 % i méně z jejich celkového obratu. Kdyby se míra zaměstnanosti v EU ve službách rovnala míře zaměstnanosti ve službách v USA, měla by Evropa o 36 milionů pracovních míst více. Odvětví výrobní a zpracovatelská jsou naproti tomu v EU celkově již úzce propojená, i když přetrvávají některé technické překážky. Studie se nakonec zabývá podnikáním a dospívá k závěru, že je nezbytné zkvalitnit podnikatelské prostředí. Podnikání by prospěla jednodušší a koordinovaná regulace spolu se snazším přístupem k finačním prostředkům. Zpráva je k dispozici na

http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/update/economicreform/index.htm.

[Podkladový text: IP/01/7].

- Švédský program konvergence (2000-2003) je v souladu s hlavní linií EU týkající se hospodářského růstu a stability, uvádí zpráva Komise přijatá dne 10. ledna. Předpokládá se, že ji rada ECOFIN přijme jako své formální stanovisko dne 19. ledna. [Podkladový text: IP/01/37]

Švédsko převzalo předsednictví EU

Dne 1. ledna Švédsko převzalo předsednictví EU a obvyklé jednání s Komisí uspořádalo dne 9. ledna. Švédský předseda vlády Göran Persson zdůraznil význam účinné spolupráce s Komisí během šestiměsíčního období švédského předsednictví. Předseda Komise Romano Prodi prohlásil, že setkání bylo slibným začátkem a že vkládá velkou důvěru do švédského přístupu k procesu rozšíření EU. Zaměstnanost a životní prostředí jsou další dvě oblasti, které švédské předsednictví zdůrazňuje jako hlavní oblasti, ve kterých se bude snažit o dosažení pokroku. Evropská rada se má na svých jednáních na nejvyšší úrovni sejít ve dnech 23. a 24. března ve Stockholmu a 15. a 16. června v Göteborgu. Webovská stránka švédského předsednictví je na

http://www.eu2001.se.

- Dnem 1. ledna 2001 se euro zóna rozšířila na 12 členských zemí EU, neboť toho dne se k jednotné měně připojilo i Řecko. Formální rozhodnutí umožnit Řecku připojení k jednotné měně euro bylo přijato Evropskou radou v červnu 2000.

Úřad pro spolupráci a pomoc EuropeAid Cooperation Office

Úřad pro spolupráci a pomoc s názvem EuropeAid Cooperation Office přebírá s účinností od 1. ledna 2001 vedení 80 procent vnější pomoci poskytované Evropskou unií v hodnotě 9,6 miliard euro ročně. Cílem této změny je v rámci reforem, o nichž Komise rozhodla v květnu 2000, urychlit plnění programu pomoci a jeho zkvalitnění. EuropeAid Cooperation Office bude řídit většinu projektů vnější pomoci, včetně projektů TACIS, MEDA a Evropského rozvojového fondu (ten je zaměřen na Afriku a karibskou a tichomořskou oblast). Tato změna také znamená přenesení odpovědnosti na nižší úrovně prostřednictvím delegací Komise popř. recipientských zemí. Předpokládá se, že úřad bude do konce roku 2001 personálně vybaven 1200 pracovníky. Polovina z nich bude vyslána do zahraničí. Změna navazuje na činnost Společné služby pro vnější vztahy. Další podrobnosti najdete na http://europa.eu.int/comm/scr/news/20001221_en.htm. [Podkladový text: IP/00/1535].

- Německo čelí pokutě ve výši 237 600 euro denně za to, že nevyhovělo rozhodnutí Evropského soudního dvora z roku 1998, které se týkalo Směrnice z roku 1985 o posuzování vlivu na životní prostředí.

Evropský rok jazyků

K zahájení Evropského roku jazyků bylo pro financování pomocí grantů EU ve výši 1,7 mil. euro vybráno 43 projektů. Evropský rok jazyků proběhne pod heslem „jazyky otevírají brány“, které vyjadřuje dvě myšlenky: zaprvé, Evropa je a zůstane mnohojazyčná a za druhé, studium jazyků přináší kulturní a hospodářské výhody. Nárok na podporu EU mají projekty na místní, regionální a celostátní úrovni, které sledují výše uvedené cíle. Druhé kolo žádostí o financování se uzavře 15. února. Komise také organizuje řadu dalších iniciativ, včetně soutěží, průzkumu, Evropského dne jazyků (26. září) a dalších akcí. Ve dnech 18. až 20. února pořádá švédské předsednictví ve městě Lund konferenci o jazykové různorodosti a mnohojazyčnosti. Rok 2001 byl jako Evropský rok jazyků vyhlášen Evropskou unií a Radou Evropy. Vytváří se webová stránka na http://www.eurolang2001.org.

[Podkladový text: IP/00/1541]

Soutěž Zelený týden zahájena

Děti a mládež ve věku od 7 do 23 let mají do konce měsíce možnost přihlásit se do soutěže na téma ochrana životního prostředí. Soutěž se pořádá v rámci iniciativy Komise nazvané Zelený týden a proběhne v pěti kategoriích: výtvarné dílo, literární dílo, „Kdybych byl komisařem odpovědným za životní prostředí...“, fotografie a video. Díla vítězů budou vystavena během Zeleného týdne (24.- 28. dubna) v Bruselu, vítězové budou vyzváni k převzetí cen od komisařky Margot Wallström.

Další podrobnosti obdržíte na tel. číslech 010 32 2 296 98 63 nebo 299 22 36 a webové stránce http://europa.eu.int/comm/environment/greenweek/competition_en.htm. [Podkladový text: IP/01/3]

Hlasová telefonní služba přes Internet

Hlasové telefonní služby přes Internet by nadále měly podléhat jinému způsobu regulace než klasické hlasové telefonní služby. K tomuto závěru dospěla zpráva Komise zveřejněná dne 5. ledna, která obsahuje posouzení Oznámení z roku 1998. Hlasové služby přes Internet obvykle nesplňují podmínky hlasové telefonní služby stanovené ve směrnici o službách z roku 1990, a proto pro účely regulace by na ně nemělo být nahlíženo jako na klasické telefonní služby. Pokud se poskytovatelé internetových služeb kvalifikují jako poskytovatelé služeb hlasové telefonní služby, začnou podléhat stejnému regulačnímu režimu jako klasická telefonní služba, jakmile nabídnou stejnou kvalitu služeb. Poslední Oznámení, vypracované na základě veřejné diskuse, která proběhla v létě 2000, vyjasňuje řadu záležitostí a má sloužit jako vodítko ohledně postavení hlasových služeb po Internetu podle evropského práva do doby, než vstoupí v platnost nová Směrnice o elektronických telekomunikacích. Nové Oznámení bylo zveřejněno ve věstníku Official Journal C369 (22. prosince 2000). Odezvy na diskusi jsou uvedeny na

http://europa.eu.int/comm/competition/liberalization/telecom/voice_over_internet/consultation/. [Podkladový text: IP/01/4].

Předseda Prodi se zasazuje o uzavření smlouvy s Marokem o rybolovu

Předseda Komise Romano Prodi vyzval Maroko k potvrzení závazku uzavřít smlouvu o rybolovu s EU. Jeho poznámky určené marockému velvyslanci u EU panu Aicha Belarbi následovaly po návštěvě komisaře Franze Fischlera v Rabatu ve dnech 8. a 9. ledna. Fischler prohlásil, že odborníkům se sice podařilo dosáhnout pokroku, avšak marocká vláda pak svá stanoviska v několika bodech stáhla zpět. Poslední nabídka ze strany marocké vlády je podstatně horší než nabídka předložená o den dříve, prohlásil komisař. EU si přeje dohodu a zaplatí přiměřenou cenu - ale finanční odměna musí být úměrná možnostem rybolovu poskytnutým flotilám EU, prohlásil Fischler. Platnost předchozí smlouvy o rybolovu s Marokem uplynula dne 30. listopadu 2000.

[Podkladové texty: IP/01/39 a SPEECH/01/4].

- Ve dnech 12. až 15. ledna vykonal předseda Komise Romano Prodi návštěvu Maroka, Alžírska a Tunisu, v rámci aktivit Komise navazujících na ministerskou konferenci EU-Středomoří konané v říjnu 2000 v Marseilles. [Podkladový text: IP/01/6].

Revize Strukturálních fondů

Strukturální fondy přislíbily 99% celkové pomoci na léta 1994 až 1999 do konce roku 1999, uvádí nejnovější roční přehled. Do uvedeného termínu bylo vyplaceno 75 % z celkového objemu pomoci. Podle platných pravidel je možno platby na místní úrovni provádět až do 31. prosince 2001. Zpráva zdůrazňuje úspěchy při vytváření pracovních míst a rovných příležitostí pro ženy a muže, což byly dvě prioritní oblasti Strukturálních fondů v roce 1999, ve kterém také proběhla konsolidace Evropské strategie zaměstnanosti zahájené v roce 1997 a revize hlavních linií v oblasti zaměstnanosti. Princip rovných příležitostí byl zakotven v Předpisu o Strukturálních fondech v roce 1999. Zpráva je k dispozici na http://inforegio.cec.eu.int. [Podkladový text: IP/00/1543].

Společnosti JCB byla uložena pokuta ve výši 39,6 mil. euro za nezákonné omezování prodeje jejích strojů. Omezovala hospodářkou soutěž a zabraňovala levnějšímu nákupu svých strojů v jiných členských státech. [Podkladový text: IP/00/1526].

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v listopadu o 0,3 % v EU a o 0,2 % v euro zóně. [Podkladový text: ES 3/2001].

Státní pomoc ekologickým programům je předmětem pokynů přijatých dne 21. prosince 2000. Revizí také prochází pomoc v zaměstnanosti.

[Podkladové texty: IP/00/1519, IP/00/1520 a MEMO/00/125].

Byl schválen společný podnik na provozování filmového kanálu, založený NTL a Universal pod názvem Studio Channel.

[Podkladový text: IP/00/1505].

Informační centrum Evropské unie při Delegaci Evropské komise v České republice

European Union Information Centre of the Delegation of the European Commission to the Czech Republic

Rytířská 31, 110 00 Praha 1, Česká republika

Tel.: (+420 2) 216 10 142 Fax: (+420 2) 216 10 144

e-mail: info@iceu.cz

http://www.evropska-unie.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info