Rakousku hrozí skandál kvůli krmení prasat

Zatímco tzv. nemoc šílených krav (BSE) se v Rakousku dosud neprokázala, hrozí v alpské republice vypuknutí skandálu kvůli používání zakázaných prostředků při vykrmování prasat.

Některé statky ve spolkových zemích Štýrsku a Dolních Rakousích prý používaly zakázané léky a hormony ke zlepšení chovu vepřového. Podle rakouského rozhlasu proto úřady dokonce nařídily uzavření jednoho podniku v dolnorakouském okresu Tulln a zabavily 100 lahví s nelegální substancí.

Podezření na krmení prasat nedovolenými látkami čelí i 23 z celkového počtu 24.000 statků ve spolkové zemi Štýrsko; definitivní výsledky testů však zatím nejsou známy.

Nasazení hormonů při chovu zvířat, která jsou určena k výrobě potravin, je v alpské republice zákonem zakázáno. Velmi přísné předpisy platí ale i pro používání léků, které musí ve většině případů schválit příslušný zvěrolékař.

Jak dalece ovlivní nová aféra chování spotřebitelů, je zatím těžké předvídat. Krize kolem hovězího se v Rakousku dosud příliš neprojevila. Zřejmě i proto, že - jak ukázal nejnovější průzkum veřejného mínění - 57 procent Rakušanů zastává názor, že tzv. nemoc šílených krav se v Rakousku vůbec nevyskytuje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info