Biotechnologie vykáží zisky

Na povolení k prodeji čeká v USA rekordní počet nových přípravků

San Francisco, 25.1.2001

Zatím nejlepší rok v historii čekají letos americké firmy z oboru biotechnologií. Po období ztrát, kdy byly náročné výzkumy živeny pouze důvěrou investorů a téměř všechny firmy až na ty největší vykazovaly ztráty, bude letošek pro rekordní počet společností ve znamení zisku. »Mnoho nových preparátů čeká už jen na souhlas komise FDA, po kterém přijde masový prodej,« konstatuje Tim Bepler z akciového fondu Orbitex Biotech.

Vlajkovou lodí odvětví je Amgen s tržní kapitalizací takřka sedmdesát miliard dolarů. Jeho zisk by ještě v tomto roce měl posílit preparát Aranesp nasazovaný proti anémii. Analytici očekávají, že nárůst tržeb může v prvním roce činit půl miliardy dolarů. Podobně je na tom i další lídr Genentech, který se horečně připravuje na prodej medikamentu Xolair. Produkt pro astmatiky by měl ročně přinášet 240 miliónů dolarů.

Rekordně velký je letos zástup firem chystajících se proniknout na trh se svým prvním produktem. »Enzon, Imclone nebo Aviron jsou jen jedny z. mnoha projektů, které konečně ukáží investorům také tržby a zisky,« uvedla Kris Jenner ze skupiny fondů T. Rowe Price. Počet: biotechnologických společností, které se dostanou v roce 2001 do černých čísel, odhaduje analytik Jay Silvermann z investiční banky Robertson Stephens na třicet.

»V delším období jsou biotechnologie velmi výnosnou sázkou,« dodává dále Silvermann. Vysoká volatilita má na trhu přetrvat, důvěra v ziskově hospodařící firmy však bude spíše stoupat. Miláčkem investorů se začínají stávat menší firmy ve fázi uvádění produktů na trh.

Zájem o investice do biotechnologií bude stoupat i s přicházejícím zpomalením ekonomiky USA. Trh s léky je totiž stabilní a jako jeden z mála na výkyvy v hospodářském cyklu téměř nereaguje. Svědčí o tom i včera ohlášené výsledky farmaceutických gigantů. Pfizer i Bristol-Myers Squibb shodně dokázaly zvednout zisk meziročně o více než deset procent. »U Pfizeru je to Viagra a Lipitor, Bristol-Myers zase těží ze skvělé pozice Glucophage na trhu s diabetickými léky,« pojmenoval úspěch Eric Ende z Banc of America. Svými zisky potěšil také Johnson & Johnson a analytici čekají, že Eli Lilly dnes úspěšný kvartál farmaceutických firem potvrdí. »Loni nabídli výrobci léčiv nejvyšší výnosy a letos to mohou zopakovat« uzavřel Ende.

(Bloomberg, ms)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info