Pivovarníci chtějí lákat pivní turisty

Majitelé bavorských pivovarů: Němci se u vás budou mít jako pánbůh ve Francii

Vlastníci německých pivovarů se budou podílet na česko-německém projektu Pivních cest.

Chodová Planá, 25. 1. 2001

Jaroslav Novák

Na společném zasedání Českého svazu malých nezávislých pivovarů (SMNP) a zástupců osmi set malých nezávislých pivovarů z Německa se přes počáteční nedůvěru bavorských pivovarníků podařilo dohodnout základní body budoucí spolupráce na projektu tzv. Pivních cest.

Loni na podzim přišel SMNP s myšlenkou nabídnout českým i zahraničním cestovním kancelářím tématické zájezdy po českých a německých pivovarech. Návštěvníci by měli možnost poznat historii pivovarnictví, zákulisí tradiční výroby piva a neměla by chybět ani ochutnávka pivních specialit.

Přestože oficiální představitelé celoněmeckého svazu malých pivovarů myšlenku podporují, jednotliví majitelé neskrývají své obavy: »Když přijede Němec do Čech, bude se tu mít se stovkou v kapse jako pánbůh ve Francii, ale Čech nebude mít ani na pivo,« shrnul námitky svých kolegů majitel příhraničního bavorského pivovaru. Češi považují obavy z odlivu jejich konzumentů piva za neopodstatněné. »Žádný tamní štamgast se přece zítra nezvedne a nepojede z Bavorska nebo Saska dát si svých dvacet piv do Poličky nebo do Malého Rohozce,« prohlásil prezident Svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek: »Cílovou skupinou, kterou chceme oslovit, je pivní turista z celého světa a už z prvních ohlasů například z Itálie nebo Polska máme potvrzený veliký zájem.«

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info