Fruko chystá expanzi do zahraničí

Pokles prodeje ovocných sirupů nahradí firma zvýšením produkce lihovin pro export

Firma se bude orientovat na výrobu klasické ruské vodky Pushkin a očekává zvýšení exportu absintu.

Zdeněk Zuntych

Jindřichův Hradec, 25.1. 2001

Propad výroby ovocných sirupů, který vloni zaznamenal přední tuzemský výrobce alkoholických nápojů Fruko Schulz, s. r. o. Jindřichův Hradec, nahradí firma zvýšením produkce lihovin. »Přidržíme se toho, co umíme a na co jsme vybaveni,« říká ředitel společnosti Josef Nejedlý. Podnik tak reaguje na pokles prodeje sirupů z 6318 tun v roce 1999 na loňských 4760 tun. Ten byl zapříčiněn hlavně růstem prodeje limonád a ovocných nápojů, který způsobil, že v ČR vloni produkce sirupů klesla asi o 15 %.

V případě Fruka se však do snížení výroby promítla i snaha držet cenu relevantní vstupním nákladům. Firma nepředpokládá, že by svůj záměr měnila, a to ani poté, co stát od poloviny ledna zavedl vysoká cla na dovoz glukózy a glukózových sirupů, a tím prakticky srovnal podmínky všech výrobců, kteří jsou tak dnes závislí na domácím cukru. Šéf firmy navíc očekává, že pokles prodeje bude pokračovat, protože spotřeba sirupů v ČR je vyšší než v zemích EU. To potvrzuje i Petr Ambros, ředitel marketingu společnosti Linea Nivnice. Očekává však, že díky rostoucím vstupům poroste i cena limonád. Vedle Fruka a Linei patří k lídrům trhu Santa Krnov a Neli Vyškov. Nově je začala vyrábět i společnost Hamé, která vstup na trh podpořila cenou, o níž Nejedlý tvrdí, že je pod materiálovými náklady.

Fruko, aby udrželo loňské tržby ve výši 630 mil. Kč, se tak bude orientovat na ziskovější produkty, jako je například klasická ruská vodka Pushkin. Na trh chce uvést i některé speciality a ovocná vína. Zároveň očekává zvýšení exportu absintu a absint likéru do Anglie a Estonska. V Rusku, kam není prakticky možné díky clům alkohol dovážet, pracuje na zahájení licenční výroby absintu. Na Slovensku má Fruko již schváleno deset druhů lihoví. Cílem je zde prodat asi desetinu produkce, v níž dominuje rum, vodka a krémové likéry

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info