Německo snížilo věkovou hranici krav pro testy na BSE

Nemecko snížilo vekovou hranici krav pro testy na BSE

Povinnost testovat na takzvanou nemoc šílených krav (BSE) každé dobytce jdoucí na jatka v Nemecku se s okamžitou platností snižuje z dosavadních 30 mesícu veku zvírete na 24 mesícu. Oznámila to dnes v Berlíne nová nemecké ministryne zemedelství a ochrany spotrebitelu Renate Künastová. Hranice 30 mesícu vycházela ze smernice Evropské unie, kde závazne platí od letošního 1. ledna, nemecká vláda však povinné testy od této vekové hranice zavedla již od 2. prosince 2000. V zemi však byly nedávno objeveny i krávy mladší než dva a pul roku s pozitivním nálezem na BSE (bovinní spongiformní encefalopatie), a proto státní orgány cítily povinnost vekovou hranici povinných testu snížit. Podle odhadu ministerstva nové narízení znamená, že testy BSE zahrnou rocne o 300.000 kusu jatecního dobytka navíc. V soucasnosti již je podle agentury AFP v Nemecku 19 potvrzených prípadu BSE, z toho nejvetší cást v Bavorsku.

Jednotlivé spolkové zeme zatím nadále diskutují o tom, má-li pripravovaný zákon stanovit pri potvrzení prípadu BSE vybití celého stáda, z nejž je postižený kus, nebo jen kusy stejného

rocníku. Vetšina hlasu se zatím kloní spíše k "rocníkové" sanaci stád, a to i pres varování, že takový postup duveru spotrebitelu v nemecké hovezí asi neobnoví. Ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, která se priklonila k nárocnejší variante, dojde v nejbližších dnech k vybití tisícihlavého stáda, v nemž byl zjišten jeden nakažený kus. Agenture AFP to potvrdil Tilo Heuer, predstavitel okresu Merseburg-Querfurt. Jde o dosud nejpocetnejší stádo, které musí být v Nemecku kvuli BSE utraceno. Podle nemeckých médií nejsou kusy utrácené kvuli BSE spalovány pouze v kafileriích, ale kvuli jejich znacnému poctu i kvuli dukladnejšímu znicení nákazy jsou v nekterých spolkových zemích používána i krematoria. Popel je pak odborne likvidován.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info