Význam sýrů v lidské výživě
29.01.2001 | ÚZPI
Význam sýru v lidské výžive
Obsah bílkovin v sýrech kolísá od 6 do 30 % v závislosti na obsahu sušiny a tuku. Bílkoviny, fosfor a vápník pusobí jako ochrana pred zubním kazem. Uvádí se obsah vápníku v sýrech (znacné rozdíly) a jeho výživový význam. Využitelnost vápníku z mléka je asi 30 %. Výživove vhodnejší jsou sýry prírodní než tavené, obsahující zvýšený obsah sodíku a fosforu. Výhodou je i prítomnost horcíku, a vitaminu A, D, E a nekterých ze skupiny B i nízký obsah laktózy a vzniklá kyselina mlécná. Vyšší obsah nasycených mastných kyselin je kompenzován prítomností konjugované kyseliny linolové. Upozornuje se, ale i na obsah cholesterolu a tuku.
Další články v kategorii
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



