Spak: o třetinu více kečupů
30.01.2001 | Mladá fronta Dnes
Sušická firma Spak, která je stoprocentní dceřinou společností stejnojmenné rakouské rodinné firmy, hodlá letos zvýšit výrobu svých kečupů, dresinků, majonéz a omáček o třicet procent. Podle jejího ředitele Čeňka Kohouška je rozšíření nutné zejména kvůli rychlému růstu výroby v posledním období. Sušickému Spaku se totiž loni díky rostoucím dodávkám do obchodních řetězců podařilo výrazně zvýšit výrobu i tržby a firma nyní musí pracovat v nepřetržitém provozu. Společnost loni vykázala tržby zhruba 210 milionů korun, což je o 45 procent více než v předchozím roce. Do obchodních řetězců míří zhruba osmdesát procent produkce firmy. "Zvýšení podílu na trhu jsme dosáhli především díky marketingovým aktivitám, cenová hladina našich výrobků je srovnatelná s ostatními firmami v oboru," uvedl obchodní ředitel firmy Petr Hučka. Firma Spak odstartovala v Sušici výrobu v roce 1992. Tehdy rakouská firma převedla do Čech část výroby, když koupila závod bývalého podniku Mykoprodukta. "Investice zejména do nových technologií v sušické firmě zatím přesáhly sto milionů korun," uvedl majitel společnosti Peter Spak. Dceřiná firma rakouské společnosti v letošním roce předpokládá nárůst tržeb nejméně o patnáct procent. "Rozšiřujeme dodávky na export - k vývozu na Slovensko, do Rakouska a Švýcarska letos přibude prodej do Maďarska, Ruska a Polska," sdělil Hučka. Objem exportu loni dosáhl 51 milionů korun a letos by měl vzrůst o dalších dvacet procent.
Další články v kategorii
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)
- Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20 (17.05.2024)