Pěstování geneticky modifikovaných rostlin na nepřetržitém postupu
04.03.2005 | ÚZPI
Ať již sójové boby nebo kukuřice, či bavlna nebo řepka - pěstování geneticky pozměněných rostlin je již po dobu jednoho desetiletí nepřetržité. V roce 1999 se na celém světě pěstovaly biotechnologicky pozměněné kulturní rostliny na 39,9 milionech ha, jak uvádí tisková služba Landsvolk. O rok později to již s 44,2 miliony ha bylo o 10,8 % více. Do roku 2001 vzrostla plocha s pěstovanými geneticky modifikovanými organismy (GMO) o 19 % na 52,6 milionu ha, v dalším roce to již bylo s 58,7 milionů ha, o dalších 11,6 ha více. V roce 2003 se na celém světě zvýšily plochy geneticky pozměněných kulturních rostlin na celkových 67,7 milionů ha, to představuje nárůst o 15 % v porovnání s rokem 2002.
Ještě výraznější byl posun nárůstu v roce 2004. S výměrou 81 milionů ha se pěstovalo o téměř 20 % geneticky modifikovaných rostlin více než v roce předcházejícím. Počet zemědělců, kteří se rozhodli pro transgenní odrůdy, se mezitím zvýšil na 8,25 milionu zemědělců v 17 zemích. Téměř 90 % těchto zemědělců jsou malorolníci v rozvojových zemích. Poprvé byl v rozvojových zemích zaznamenán s 7,2 miliony ha vyšší nárůst než v průmyslových zemích, kde dosáhl 6,1 milionů ha. Největší rozsah plochy si s 47,6 miliony ha vyžádalo pěstování geneticky modifikovaných plodin v USA. Následovaly Argentina s 16 miliony ha, Kanada s 5,4 miliony ha a Brazílie s 5 miliony ha. V Číně se rozšířilo pěstování geneticky modifikovaných rostlin na plochu 3,7 milionu ha a v Paraguaji na 1,2 milionu ha. Také v Indii, Jižní Africe, Uruguaji a Austrálii sáhlo mnoho producentů ke geneticky modifikovanému osivu. V Evropské unii hraje pěstování geneticky modifikovaných rostlin pouze podřadnou roli.
Průkopníkem v EU je Španělsko, zde zemědělci rozšířili pěstování Bt-kukuřice pro sklizeň v roce 2004 ve srovnání s předcházejícím rokem o 26 000 ha, nebo o 80 %, na 58 000 ha. Měřeno pěstovanou plochou dominují mezi geneticky modifikovanými rostlinami celosvětově, tak jako dříve, sójové boby. Jejich pěstování se v roce 2004 zvýšilo o 17 % na 48,4 milionů ha. Největší nárůst však statistici se zvýšením kolem 25 % registrují u kukuřice a u bavlny. Silně se ale také rozšířilo pěstování transgenní řepky, v tomto případě se plocha celosvětově rozšířila na 4,3 milionů ha.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



