Independent: Rozemletá skála zachrání zemědělství i klima

V posledních letech přicházejí vědci se stále apokalyptičtějšími vizemi budoucnosti. Půda se zřejmě stane neúrodná kvůli intenzivnímu hospodaření a používání obrovského množství chemikálií, nemluvě o postupujících klimatických změnách. Jenže podle vědců není řešení některých problémů Země po ruce, ale doslova pod nohama. Odborníci se právě v těchto dnech sešli ve skotském Perthu, aby společně diskutovali o možnostech kamenného prachu, který je vedlejším produktem těžby. Podle výzkumů právě jeho působení dokáže obnovit neúrodnou půdu, a tím i pomoci zpomalit klimatické změny.

"Léčivé účinky" kamenného prachu byly uznány po dvaceti letech kampaně vedené dvěma bývalými učiteli na uměleckých školách, Cameronem a Moirou Thomsonovými. Podle nich je kamenný prach schopen předat zemině živiny, které kámen ukrýval po desítky tisíc let, a výsledkem je omlazená půda schopná opět rodit. V roce 1997 založili manželé Thomsonovi Centrum pro trvale udržitelnou regeneraci Země (SEER), aby vyzkoušeli svoje představy v zemědělské praxi.

Aby manželé dokázali pravdivost svojí teorie, přeměnili téměř 2,5 hektaru otevřené, vyčerpané půdy na skotské pahorkatině Grampian v moderní rajskou zahradu. S použitím téměř pouze jen kamenného prachu smíchaného s kompostem vytvořili bohatou půdu, na které roste kapusta velikosti fotbalového míče, cibule větší než kokosový ořech a angrešt velký jako švestka. Manželský pár začal velmi rychle získávat na svou stranu příznivce, což vyústilo i v podporu celého projektu skotskou vládou. "Tohle je prostá odpověď na klimatické změny, která nevyžaduje od nikoho žádné drastické změny chování," říká paní Thomsonová. "Lidé nemusejí přestat jezdit autem, stačí když na zahradu vysypou trochu prachu. Dokážeme jím pokrýt celou zemi, a pak začne pohlcovat uhlík zcela přírodní cestou. Bude to fungovat lépe než omezení emisí a celá řada dalších opatření a zlepšení bude podstatně rychlejší."

Před tím, než začali Thomsonovi se svým experimentem, eroze a chemické látky způsobily, že v roklině, kde se rozhodli zbudovat svůj domov, již padesát let nic nerostlo. Jejich teorie je přitom velmi prostá. Tím, že zeminu popráší tenkou vrstvou kamenného prachu, napodobí přirozený ledovcový cyklus, který obohatí půdu o významné živiny. Od poslední doby ledové před třemi miliony let, prošla Země 25 menšími obdobími chladu, z nichž každé trvalo nejméně 90 000 let. "Jsme deset tisíc let mezi dvěma ledovými epochami, což znamená, že půda je již vyčerpaná a umělé hnojení je potřeba," vysvětluje svoji teorii pan Thomson. "Rozsypáním prachu uděláme v minutě to, k čemu Země potřebuje tisíce let - nejdůležitější minerály z kamenů a skal se přesunou zpátky do půdy."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info