Ministerstvo hodlá pomoci Šmitákovi, který zapálil park v Chile

Český turista Jiří Šmiták čelí kvůli neúmyslně založenému požáru v chilském národním parku občanskoprávní žalobě o náhradu škody. Jeho trestní odpovědnost už byla vyřešena v únoru udělením maximální možné pokuty 200 dolarů. Turista tuto pokutu asi 5000 korun už zaplatil. Uvedl to tiskový odbor českého ministerstva zahraničí.

Podle ministerstva české velvyslanectví v Chile v případě potřeby může poskytnout Šmitákovi poskytnout pomoc obvyklou v podobných případech, tedy pomoc se zajištěním tlumočníka a obhájce. Jde o soukromoprávní spor českého občana a instituce cizí země a účast Šmitáka na projednávání případu je zcela na jeho uvážení, podotklo ministerstvo.

Žalobu se rozhodla na Šmitáka v pondělí podat chilská Rada na ochranu státu, což je vládní agentura pověřená ochranou chilských zájmů. Odvolací soud v Santiagu de Chile měl o oprávněnosti žaloby rozhodnout do tří dnů, dodalo ministerstvo.

Šmitákova rodina byla rozhodnutím, aby se muž znovu zodpovídal za požár v parku Torres del Paine, překvapena. "Domnívali jsme se, že celá záležitost je již uzavřená. Kvůli neštěstí se totiž již jeden soud konal," sdělil ve středu otec turisty Jiří Šmiták. Jeho syn o žalobě zřejmě nemá ani ponětí, protože je v argentinských horách.

Požadované náhrady by měly podle chilské rady zahrnovat příspěvek na zalesnění zničené plochy, obnovení prostředí pro živočichy a vypracování plánu na sledování parku v nadcházejících 20 letech. Vedle toho Chile žádá kompenzace za újmu, kterou škody vyvolaly, protože se již nepodaří vrátit park do původního stavu.

Požár vznikl při používání Šmitákova plynového vařiče. Oheň zničil 16.000 hektarů parku, který je jednou z hlavních přírodních rezervací a turistických atrakcí této latinskoamerické země. Škody dosahují milionů dolarů. Podle chilských médií však na rozšíření požáru nesou vinu i hasiči a záchranáři, kteří reagovali příliš pomalu. Český stát už také přislíbil, že se bude podílet na obnově poničených porostů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info