Muž onemocněl tularemií, panují mimořádná opatření

Tularemií -takzvanou nemocí zajíců - onemocněl myslivec z Bělotínska. "Myslivec, padesátník z Bělotínska, se nakazil při manipulaci s uloveným zajícem. V tomto okamžiku již pacienta prakticky ambulantně doléčujeme. Onemocnění se musí dva až tři týdny léčit pomocí antibiotik," řekla primářka infekčního oddělení hranické nemocnice Mirela Vařeková.

Choroba se u lidí projevuje zvýšenou teplotou a zduřelými uzlinami. Nemoc veterináři nedávno odhalili u mrtvého zajíce, kterého myslivci našli nedaleko Bělotína. Veterináři proto v okolních šesti lokalitách vyhlásili mimořádná opatření. Platit budou dva roky. V této době budou odborníci vyšetřovat veškerou ulovenou zvěř. "Nejde však o nic hrozného. Podobných ohnisek je v republice řada," řekl ředitel přerovské veterinární inspekce Aleš Zatloukal.Obec také rozeslala do jednotlivých domácností informační letáky. "Díky letákům jsou lidé asi opatrnější, ale já osobně marodím s klouby, takže do lesa, kde bych na nějakého nakaženého zajíce mohl narazit, nechodím. Strach rozhodně nemám," uvedl František Číhal z Bělotína.

Starosta Bělotína Eduard Kavala se rozšíření nemoci neobává. Pochyby má jen v případě pytláků, kteří mohou zvěřinu nabídnout restauracím bez jinak nutné veterinární kontroly.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info