Otrávené návnady hubí dravce

V Česku přibývá případů uhynulých, přísně chráněných dravců, kteří se stávají oběťmi nelegálně pokládaných otrávených návnad. Zjistili to experti z brněnskéVeterinární a farmaceutické univerzity společně s ornitology. Mají podezření, že nástrahy pokládají někteří myslivci nebo chovatelé hospodářských zvířat a protiprávně se tak zbavují škodné - především lišek, kun a krkavců. Úhyn zvířat vyšetřuje policie, nikoho se však zatím nepodařilo usvědčit. „Za minulý rok máme zdokumentovány téměř tři desítky ptáků otrávených látkou karbofuran. Ta je obsažena v běžně dostupných zemědělských přípravcích na hubení hmyzích škůdců. Letos už víme o dalších šesti případech otrav ptáků. Je to ale jen špička ledovce,“ prohlásil Zdeněk Vermouzek z České ornitologické společnosti.

Jako návnady se používají různé zdechliny, vnitřnosti, ryby nebo často také navrtaná vejce. „V jednom případě jsme také v těle uhynulého ptáka našli rohlík, napuštěný smrtícím jedem,“ řekl veterinář Vojtěch Mrlík, který ptáky otrávené jedem zkoumá. „Nemyslím si, že by někdo chtěl přímo zahubit chráněné dravce, ale jsou to mrchožrouti, kteří sednou na položenou návnadu, na lišku a otráví se,“ vysvětlil.

Ohrožený orel mořský

Myslivci se obvinění brání. „Pokud by se prokázalo, že nějaký náš člen návnady položil, bude okamžitě vyloučen,“ řekl Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty. Mezi zdokumentovanými uhynulými kusy je šest kriticky ohrožených orlů mořských, čtyři káňata a moták pochop. Nejvíce ptáků uhynulo na Benešovsku a v Dyjákovicích na Znojemsku. „Orel mořský v Česku zahnízdil až po sto letech v roce 1984. Například na jihu Moravy úspěšně vyvedl mláďata poprvé až loni. Trávení ohrožuje jeho přežití a existenci v celosvětovém měřítku. Úhyn každého jedince znamená citelný zásah do populace druhu,“ dodal.

Přesný název přípravku, který otravy způsobuje, veterináři i ornitologové tají. „Nechceme dávat návod ostatním. Je to přípravek registrovaný Státní rostlinolékařskou správou jako prostředek k hubení hmyzu. Někdo ho zneužívá i k trávení psů a koček,“ řekl Ivan Literák z Veterinární a farmaceutické univerzity. O zákazu jeho používání v Česku nyní jednají ministerstva životního prostředí a zemědělství.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info