Souhrn událostí předchozího dne – 1. 4. 2005

MZe spustilo nový informační portál pro uživatele půdy

Od 1. dubna 2005 dává Ministerstvo zemědělství ČR (MZe) k dispozici uživatelům půdy novou elektronickou službu, jaká v této podobě dosud není v zemích EU. Informoval o tom dnes mluvčí MZe Martin Severa. Služba podle něj spočívá v on-line přístupu k evidenci půdy dle uživatelských vztahů. Nový portál je k dispozici na adrese https://ilpis.mze.cz/ilpis. Přístup k němu budou mít jen uživatelé registrovaní v evidenci půdy, kterým bude přiděleno přihlašovací jméno a heslo. K tomu stačí písemně požádat místně příslušnou Zemědělskou agenturu MZe. Na portálu iLPIS bude mít uživatel možnost nahlížet na své půdní bloky či díly, o kterých se mu zobrazí aktuální informace v reálném čase.

Lesy mohou prodělat miliony

Státní podnik Lesy ČR brzy prodělá desítky a za čas i stovky milionů, pokud nezmění styl výběrových řízení, jimiž přiděluje zakázky na práce v lese. Ukazuje to nová analýza, kterou má asociace pracovníků v lesnictví. Ti požadují, aby řízení podléhala zákonu o zadávání veřejných zakázek a byla průhledná. Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství včera na svém sněmu odsoudila postup Lesů při výběrových řízeních. Na podnik si bude asociace stěžovat jeho dozorčí radě. S výsledky analýzy seznámí i Úřad na ochranu hospodářské soutěže a Nejvyšší kontrolní úřad.

Česko uspělo v tendru na obilí

Rakousko a částečně i Česko uspěly v prvním kole zvláštního tendru Evropské unie na prodej pšenice z intervenčních skladů ve střední Evropě. Naopak nabídky z Polska a Maďarska nebyly akceptovány, sdělil zdroj z řídícího výboru EU pro obiloviny. Z českých nabídek výbor akceptoval 8150 tun při ceně 89,9 eura za tunu, v rakouském případě 55 000 tun za 95,39 eura za tunu. „Maďaři nabízeli 36 000 tun, ale 79 eur za tunu bylo málo. Akceptujeme pouze rozumnou cenu,“ řekl zdroj.

Evropa uvalila na americké zboží dodatečné clo

Evropská unie začne od 1. května zatěžovat vybrané americké zboží dodatečným dovozním clem až do 15 procent jeho hodnoty. Unii vadí, že Američané přes opakované urgence nezměnili zákony, které podle EU daňově zvýhodňují americké podniky. Evropská unie přitom vyloučila, že by se do května chtěla s Američany ještě sejít a o něčem diskutovat. Unie už si na americké zákony stěžovala před Světovou obchodní organizací (WTO), která jí dala za pravdu. Američané ale dál nechávají v platnosti takzvaný Byrdův dodatek zákona, který je vůči mnoha americkým vývozcům daňově velmi shovívavý.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info