Souhrn událostí uplynulých dní – 1. – 3. 4. 2005

Světový trh cukru v číslech

Více než 70 % ze 148 mil. t světové produkce cukru se vyrábí z cukrové třtiny. Evropská unie produkuje v současné době za rok asi 20 mil. t cukru a spotřebuje 18 mil. t. Celková světová spotřeba cukru se zvýšila od roku 1995 do roku 2004 ze 118 mil. t na 145 mil. t. Pouze 16 % celkové světové produkce cukru se prodává na volném světovém trhu. Evropská unie se podílí 15 % na světovém exportu a 5 % na světovém importu. Největším světovým exportérem cukru je Brazílie. Od roku 1996 do současnosti se podíl Brazílie na světovém exportu zvýšil ze 7,1 % na 35 %.

lanet Ark: Globální oteplování ohrozí ryby v Atlantiku

Narušení cirkulace mořských proudů v Atlantiku, jež by mohlo být důsledkem globálního oteplování, bude mít zásadní vliv na množství ryb v této oblasti, oznámili vědci. Oceánografové předpověděli, že mořský proud, který unáší teplou vodu z jihu na sever, by mohl zeslábnout či dokonce ustat. Příčinou je skutečnost, že v důsledku globálního oteplování roztávají arktické ledovce a ředí se slanost moří. "Narušení cirkulace mořských proudů by v Atlantiku vedlo k poklesu množství planktonu o více než polovinu," napsal v časopise Nature Andreas Schmittner z Oregonské univerzity.

Senát schválil zákon o obnovitelných zdrojích

„Vnímám to jako jednoznačný úspěch“, hodnotí čtvrteční schválení zákona o podpoře obnovitelných zdrojů Senátem ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Zákon totiž podle něj přinese modernizaci energetiky, sníží produkci skleníkových plynů, zmenší závislost na dovozech paliv, zvýší využívání zemědělské půdy, která nyní leží ladem a přinese nová pracovní místa. Jeho hlavním cílem je vytvořit stabilní a atraktivní prostředí pro vyvážený rozvoj obnovitelných zdrojů energie v ČR. Zákon připravilo Ministerstvo životního prostředí společně s resortem průmyslu a obchodu.

Muž onemocněl tularemií, panují mimořádná opatření

Tularemií -takzvanou nemocí zajíců - onemocněl myslivec z Bělotínska. "Myslivec, padesátník z Bělotínska, se nakazil při manipulaci s uloveným zajícem. V tomto okamžiku již pacienta prakticky ambulantně doléčujeme. Onemocnění se musí dva až tři týdny léčit pomocí antibiotik," řekla primářka infekčního oddělení hranické nemocnice Mirela Vařeková.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info