Lesy se staly jablkem sváru

Az soudním sporem mohou skoncit neshody mezi Karlovarským krajem a ministerstvem zemedelství. Krajským úredníkum se totiz nelíbí systém hrazení povinných príspevku na hospodarení v lesích. Stát pritom dodnes neuhradil tyto platby za lonský rok v plné výsi. "Soudní resení je ale tou poslední mozností. Zatím jsme v jednání s ministerstvem," upresnil Lubos Orálek, krajský radní. Vloni melo ministerstvo proplatit kraji více nez ctyri miliony korun na takzvané nárokové akce, tedy na takové, které jsou prímo definované zákonem.

"Stát nám zatím dluzí témer ctvrt milionu. U nenárokových akcí je situace jeste horsí. Ze 16 milionu nám stát neproplatil více nez milion," konstatoval Orálek. Pro letosní rok je situace jeste neprehlednejsí. Stát v rámci rozpoctového urcení daní prevedl na kraj cástku, o které si krajstí úredníci nemyslí, ze by byla dostatecná. "Tato cástka je jeste znacne zkreslená faktem, ze 70 procent lesu obhospodaruje státní podnik Lesy Ceské republiky, který doposud nezádal o príspevky na hospodarení. Pokud by letos zacal, nezbylo by kraji nic jiného, nez pozadovanou cástku zaplatit," vysvetlil radní.

Na akce ve verejném zájmu zatím pro letosní rok stát prislíbil více nez tri miliony korun, které bude muset uhradit ze svého rozpoctu kraj. "Rada kraje se rozhodla, ze bude proplácet pouze nárokové akce podle lesního zákona. O zbylých platbách rozhodne rada az po vyjasnení financních toku mezi ministerstvem a krajem," dodal Lubos Orálek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info