Stále častěji hoří tráva. Hasiči tak poznají příchod jara

Hasiči mají jasné důkazy, že jaro už začalo. Od okamžiku, kdy slezl sníh a teploty se dostaly nad deset stupňů, vyjíždějí denně k několika požárům trávy nebo lesa. Zatím největší letošní požár založila minulý čtvrtek odpoledne osmašedesátiletá žena v Borku u Rokycan. „Oheň zasáhl hektar louky. Na místě zasahovaly tři hasičské jednotky se čtyřmi cisternami. Vodu museli na místo dovážet. Požár hasiči lokalizovali po pár minutách, zcela zlikvidovaný byl po hodině.

Zásah komplikoval vítr. Kromě hašení požáru museli hasiči vytahovat tatru dobrovolné jednotky z Holoubkova, která na louce zapadla,“ popsal mluvčí krajských hasičů František Vaško. Důchodkyni, která požár způsobila, hasiči vyměřili blokovou pokutu.

Před víkendem profesionální hasiči z Plzně ze všech tří výjezdových stanovišť spolu s dobrovolnou jednotkou z Líní bojovali s požárem skládky a části lesa v plzeňské čtvrti Valcha. Podle zjištění hasičů si řada zejména starších lidí stále myslí, že je pro ně výhodnější, když místo vyhrabávání staré suché trávy si práci ulehčí zapálením zahrady nebo louky. Vypalování trav a strnišť ale zakazuje zákon o požární ochraně. „Stane se, že starší člověk trávu zapálí. Ale zafouká vítr a oheň se šíří neuvěřitelnou rychlostí. Může přeskočit na sousedovu zahrádku nebo i do lesa.

Navíc při hoření trávy vzniká hodně hustého kouře a zvláště starší lidé, kteří se hůř pohybují, mohou v kouřové cloně ztratit orientaci,“ upozorňuje na obrovské riziko jeden z hasičů. Každým rokem v celé republice při vypalování trávy několik lidí uhoří.Za vypalování trávy mohou hasiči soukromé osobě vyměřit pokutu až pětadvacet tisíc korun, půlmilionová sankce hrozí podnikateli.

Pálit starou a suchou trávu zákon nezakazuje pouze v případě, že ji majitel pozemku shrabe a spálí na bezpečném místě. Tráva ale nesmí být znečištěna žádnými chemikáliemi. Možnost pálit shrabanou trávu ale neplatí všude. Zákon o ochraně ovzduší dává obcím možnost stanovit vyhláškami nejen podmínky pro spalování starých rostlin, ale dokonce může jejich pálení úplně zakázat. Pak ale obec musí zajistit jiný způsob likvidace rostlinných zbytků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info