Stručná informace o výskytu škodlivých organizmů a poruch č. 2

Stručná informace o výskytu škodlivých organizmů a poruch č. 2

za období od 7.3. do 27.3. 2005

1. Počasí

V první polovině sledovaného období převládalo oblačno provázené sněhovými přeháňkami s nočními teplotami až -20°C, denní teploty se pohybovaly kolem 0°C, na většině území ležela souvislá sněhová pokrývka. V polovině měsíce došlo k výraznému oteplení (denní teploty 10 – 17°C, noční teploty až 10°C) a letošní bohatá nadílka sněhu způsobila při rychlém tání zamokření a rozbahnění velké části pozemků; v blízkosti vodních toků byly zaznamenány lokální záplavy (západní, východní Čechy ad.). Díky ochlazení koncem druhé a začátkem třetí dekády (v noci pod bodem mrazu, ve dne do 10°C) nedošlo k větším záplavám. Poté opět nastalo polojasné, poměrně teplé počasí - na sušších pozemcích, případně při ranních mrazících se začalo s přihnojováním porostů, ojediněle se selo. Větší část pozemků byla ale rozbahněná nebo ve vyšších polohách se sněhovou pokrývkou.

2. Objektivní posouzení aktuálního stavu škodlivých organizmů a poruch

Lokálně střední poškození zvěří bylo pozorováno na jižní Moravě v obv. JI, TR, ZR, silné poškození v obv. BV (Hrušky).

OBILOVINY

Střední výskyt plísně sněžné (Monographella nivalis) byl zjištěn ohniskově v obv. KT, lokálně v obv. SY a PU (Staré Hradiště).

Střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl zaznamenán v obv. CB (Dynín, Bukovsko, Ševětín, Dubné, Čejkovice); lokálně silný výskyt na okrajích pozemků v obv. HK (Smiřice, Skalička, Nepolisy, Záběhov), ohniskové poškození v obv. RK (České Meziříčí, Dlouhá Ves, Javornice).

V obv. PI (Mirotice, Boudy, Stáž, Stražovice, Lučkovice) a TA (Turovec) byly porosty lokálně spaseny srnčí zvěří (Capreolus capreolus). V obv. PI (Lučkovice, Cerhonice) bylo zaznamenáno v porostech po kukuřici poškození černou zvěří (Sus scrofa).

PŠENICE OZIMÁ (RF 11-25)

Lokální poškození špiček listů mrazem bylo zaznamenáno v obv. OL (Olomouc) a OP (Opava).

V obv. MB se na většině porostů projevuje anthokyanizace; konce starších listů jsou odumřelé.

Plíseň sněžná (Monographella nivalis) byla pozorována v místech s dlouhotrvající sněhovou pokrývkou: v ohniscích na jihu obv. KL, lokálně středně v obv. CB (Mladé), ohniskově středně v obv. FM (Lučina) a VS (Lešná).

Lokálně střední výskyt padlí travního (Blumeria graminis) byl pozorován v obv. BK a BV (Hrušky), výskyt nových infekcí v obv. NJ.

Střední výskyt braničnatek (Mycosphaerella graminicola, Phaeosphaeria nodorum) byl zjištěn v obv. PS (Chrást) a LN (Lenešice, Chodov, Libčeves).

Ojediněle střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl zaznamenán v obv. PB (Březnicko) a BK. Z pozorovacích bodů byl střední výskyt zjištěn v obv. PE (Jiřice u Humpolce, Řeženčice), PI (Ratiboř), v severních Čechách v obv. CV (Údlice), LN (Hříškov), TP (Měrunice, Žalany), ve východních Čechách v obv. NA (Žernov u České Skalice), RK (Dlouhá Ves u RK), SY (Litomyšl), v obv. TR (Dědice), na severní Moravě a ve Slezsku v obv. NJ (Mošnov), PR (Přerov), VS (Val. Meziříčí), silný výskyt v obv. LN (Drahonice u Lubence, Lipenec), ve východních Čechách v obv. JC (Rohoznice u Hořic), RK (Litohrady), UO (Vysoké Mýto), v obv. KM (Jarohněvice, Střížovice u Kvasic), PV (Němčice n. H.) a OP (Opava). Viz přiložená mapa.

K lokálně silnému zaplevelení došlo na jižní Moravě, k ojediněle střednímu v obv. NJ (Mošnov).

JEČMEN OZIMÝ (RF 15-29)

K fyziologickému žloutnutí došlo v obv. MB, KT (Klatovy) a na severní Moravě a ve Slezsku v obv. JE (Javorník, Vlčice), NJ (Mošnov), PR (Přerov).

Střední výskyt plísně sněžné (Monographella nivalis) byl zjištěn obv. LN (Vroutek, Podbořany, Staňkovice), LI (lokálně), UO (Choceň, Vysoké Mýto), VS (Poličná) a FM (Lučina, ohniskově).

Střední výskyt palušky travní (Typhula incarnata) byl zjištěn v obv. CK (Malonty, Frymburk, Světlík) a UO (Choceň, Vysoké Mýto).

Lokálně až střední výskyt fusarioz (Fusarium spp.) byl zjištěn v obv. FM (Lučina).

Střední až silný výskyt starých kupek padlí travního (Blumeria graminis) byl sledován v obv. PR (Přerovsko); střední výskyt byl zjištěn v obv. PS (Chrást u Plzně).

Ojediněle střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl pozorován v obv. PB (Březnicko). Z pozorovacích bodů byl střední výskyt zaznamenán v obv. PE (Humpolec, Radňov u Rynárce), PI (Bořice u Mirotic, Nemějice), TP (Hrobčice), na jižní Moravě v obv. JI (Telč), PV (Němčice n. H.), TR (Nové Syrovice) a v obv. NJ (Mošnov), silný výskyt byl pozorován v obv. CV (Údlice), LN (Drahonice u Lubence, Hříškov), ve východních Čechách v obv. JC (Rohoznice u Hořic, Vitiněves), RK (Javornice, Synkov), UO (Tisová u Vysokého Mýta) a v obv. KM (Jarohněvice). Viz přiložená mapa.

ŽITO OZIMÉ

Lokálně silný výskyt plísně sněžné (Monographella nivalis) byl zjištěn v obv. CK.

ŘEPKA OZIMÁ (RF 14-30)

Porosty na jižní Moravě jsou lokálně nevyrovnané, prořídlé, vymrzlé.

Anthokyanyzace listů byla zaznamenána v obv. MB.

K lokálně silnému poškození pletiv došlo vlivem střídání teplot v obv. HB.

Střední výskyt fomové suché hniloby (Leptosphaeria maculans) byl pozorován v obv. LN (Drahonice u Lubence, Hříškov), PU (Staré Hradiště), lokálně v obv. KL (i hluboké nekrózy na kořenovém krčku, bázi řapíků, v srdéčku), LI (Pěnčín, Svijanský Újezd), ZN, ojediněle v obv. PR (Přerov). Silný výskyt byl zjištěn v obv. KM (Střížovice u Kvasic).

První výskyt blýskáčka řepkového (Meligethes aeneus) byl pozorován od 20.3. v obv. BO (Rajhrad, Blažovice), od 22.3. v obv. PU (Lhota pod Přeloučí).

První výskyt krytonosce čtyřzubého (Ceutorhynchus pallidactylus) byl pozorován od 20.3. v obv. BO (Rajhrad, Blažkovice), UH (Uherský Brod); střední výskyt v obv. TA (Turovec, Dolní Hořice, Mažice).

První výskyt krytonosce řepkového (Ceutorrhynchus napi) byl zaznamenán od 20.3. v obv. BO (Rajhrad, Blažkovice), UH (Uherský Brod), střední výskyt v obv. TA (Turovec, Dolní Hořice, Mažice, Chotoviny),.

Střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl zjištěn v jižních Čechách v obv. CB (Dynín, Bukovsko, Ševětín), TA (Nová Ves, Horní Hořice), JH (Dačicko, Třeboňsko), ojediněle v obv. BK, lokálně v obv. JI, SU (Šumperk - okraje pozemků); lokálně střední až ojediněle silný výskyt v obv. PB (Březnicko). Silný výskyt byl zjištěn v obv. PS (Chrást), plošně v obv. TP (Razice), ohniskově v obv. TP (Kostomlaty), ojediněle v obv. ZN (Blížkovice). Z pozorovacích bodů byl střední výskyt zjištěn v obv. AA (Březiněves), KL (Třebíz), v jižních Čechách v obv. PE (Lohenice, Zajíčkov), PI (Boudy, Branišovice u Ratiboře, Nemějice), PT (Staré Prachatice), v obv. LN (Hříškov), UL (Dubice n. L.), ve východních Čechách v obv. JC (Jičín), NA (Zábrodí), RK (Litohrady), v obv. BM (Žebětín), JI (Velký Beranov), na severní Moravě a ve Slezsku v obv. NJ (Mošnov), OL (Olomouc), PR (Přerov). Silný výskyt byl pozorován v obv. TA (Chotoviny, Dolní Hořice, Košice u Soběslavi), v severních Čechách v obv. CV (Údlice), LN (Drahonice u Lubence), TP (Hrobčice, Žalany), ve východních Čechách v obv. JC (Miletín, Popovice u Jičína), RK (Javornice), UO (Zálší u Chocně), v obv. JI (Telč), TR (Nimpšov) a VS (Val. Meziříčí). Viz přiložená mapa.

Silně poškozené porosty okusem zajíce polního (Lepus europaeus) a srnčí zvěře(Capreolus capreolus) byly pozorovány ve východních Čechách v obv. PU (Přelouč, Valy, Lhota p. P.) a NA (Jasenná); ohniskové poškození v obv. HB, lokální poškození srnčí zvěří v obv. TA (Turovec, Lejčkov) a PI (Bořice, Jarotice).

Střední ohniskové zaplevelení heřmánkovitými plevely a violkou rolní bylo zaznamenáno v obv. JE (Javorník).

BRSLEN

Střední až silné osazení vajíčky mšice makové (Aphis fabae) bylo pozorováno na severní Moravě a ve Slezsku v obv. OL (Olomouc), OP, PR. Silný úbytek mšic mrazem byl zjištěn v obv. CL (Pavlovice u Jestřebí), CR (Miřetice u Nasavrk), BK (Rájec n. Svitavou) a OP (Opava).

BRAMBORY

Laboratorně potvrzený výskyt původce bakteriální kroužkovitosti bramboru (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, CMS) byl evidován v obv. PB (Zahrádka). Podezření z výskytu po IF testu je hlášeno z obv. UO (Líšnice – odrůda Sante).

VÍCELETÉ PÍCNINY

Lokálně střední až silný výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl pozorován v obv. SY, střední výskyt v jižních Čechách v obv. CB (Dynín, Bukovsko, Ševětín, Dubné, Čejkovice), TA (Nová Ves, Dolní Hořice) a JH (Dačicko, Třeboňsko).

JETEL

Silný výskyt a ohniskově velmi silné poškození založeného porostu hrabošem polním (Microtus arvalis) bylo pozorováno v obv. RK (Javornice). Na pozorovacích bodech byl střední výskyt zjištěn v obv. TA (Chotoviny, Horusice, Košice u Soběslavi, Nová Ves u Chýnova), BK (Meziříčko u Letovic), na severní Moravě a ve Slezsku v obv. NJ (Mošnov), OL (Olomouc), OP (Opava) a PR (Přerov); silný výskyt v obv. JC (Slatiny) a TR (Třebelovice).

VOJTĚŠKA

Lokálně silný výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl zjištěn v obv. ZN (Chvalovice), ohniskově silný výskyt v obv. TP (Razice). Z pozorovacích bodů byl střední výskyt vysledován v obv. PV (Němčice n. H.); silný výskyt v obv. LN (Blšany, Lipenec), TP (Hrobnice, Žalany), JC (Jičín), BK (Letovice) a KM (Šelešovice).

LOUKY

Střední výskyt plísně sněžné (Monographella nivalis) byl zaznamenán v obv. UO (Choceň, Vysoké Mýto).

Lokálně střední až silný výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl pozorován v obv. SY.

ZELENINA

Výskyt mozaiky salátu (Cucumber mosaic virus) byl zjištěn na sadbě salátu v obv. UO (Choceň).

OVOCNÉ DŘEVINY

Ve východních Čechách v obv. RK (Doudleby n.O., Týniště n.O.), SY (M. Třebová, Svitavy) a UO (Lanškroun) vysoká vrstva sněhu umožnila zvěři překonání plotů a došlo k poškození ovocných stromků okusem.

JABLOŇ

Lokálně střední výskyt svilušky ovocné (Panonychus ulmi) byl evidován v obv. BV.

Lokálně střední výskyt vajíček mšic (Aphidoidea) byl zaznamenán v intenzivních sadech v obv. BV (Velké Bílovice).

Všeobecně střední výskyt až silný výskyt štítenky zhoubné (Quadraspidiotus perniciosus) byl zaznamenán v obv. BV.

Signalizace ošetření přezimujících škůdců byla vyhlášena na jižní Moravě od 21.3. 2005.

BROSKVOŇ

Signalizace ošetřování kadeřavosti broskvoní (Taphrina deformans) pro rané odrůdy byla vydána 23.3. v obv. BV a ZN.

RYBÍZ

Střední výskyt pupenových hálek vlnovníka rybízového (Cecidophyopsis ribis) byl zjištěn u drobných pěstitelů na rybízu černém ve střední části obv. MB (Březinka).

Lokálně střední výskyt mšic (Aphidoidea) byl zaznamenán v obv. PR (Týn).

OSTATNÍ

Ohniskově střední až silné napadení plísní sněžnou ((Monographella nivalis) bylo pozorováno na travních porostech v intravilánech a na mezích v obv. PZ, ohniskový výskyt byl zaznamenán v obv. BN a v západních Čechách. Silný výskyt na okrasných trávnících zahrad byl zjištěn v obv. NA (Jasenná, Červený Kostelec).

Velmi silný výskyt přezimujících stádií štítenek (Diaspididae) na kmenech a větvích katalp ( Katalpa sp.) byl pozorován v obv. PU ( Pardubice).

Silný výskyt kukel paličatky březové (Cimbex femorata) byl zjištěn na silničním stromořadí Veselí n.M.(obv. HO) – Blatnice (obv. TR).

Silný výskyt hnízd bekyně zlatořitné (Euproctis chrysorrhoea) byl zaznamenán na silničních stromořadích převážně na jabloních a střední výskyt na hrušních a slivoních v obv. KH (Čáslavsko). Silný výskyt zaznamenali na silničních stromořadích v obv. CV. Výskyty hnízd byly zjištěny v alejích obv. OL (Verovany-Tovačov, Senice n.H.- Mezice, Olomouc, Hodolany-Bystrovany).

3. Závěr

Pozornost musí být stále zaměřena na sledování intenzity výskytu hraboše polního a v případě potřeby pohotovou aplikaci k tomu účelu povolených rodenticidů. Lokálně by k přirozené redukci populací hraboše mohlo dojít vlivem zamokření pozemků. Snížení intenzity výskytu bylo již zaznamenáno na jižní Moravě. Výskyt hraboše v březnu je zobrazen na přiložených mapách.

Zdravotní stav porostů ozimů by mohl být ovlivněn dlouhotrvající sněhovou pokrývkou, zamokřením, případně prudkými změnami teplot. U ozimých obilnin je hlášeno více výskytů plísně sněžné a dá se předpokládat zvýšený výskyt chorob pat stébel. Řepka ozimá by mohla být ohrožena fomovou suchou hnilobou a stonkovými krytonosci.

Ing. Michal Hnízdil

vedoucí Odboru škodlivých organismů

Z podkladů terénní služby zpracovala: Ing. Regina Tesařová, Ing. Jitka Markytánová

***

Použité zkratky:

obvod – obv.

Střední Čechy: hl. město Praha AA, obvod Benešov BN, Beroun BE, Kladno KL, Kolín KO, Kut. Hora KH, Mělník ME, Ml. Boleslav MB, Nymburk NB, Praha východ PH, Praha západ PZ, Příbram PB, Rakovník RA.

jižní Čechy: Čes. Budějovice CB, Čes. Krumlov CK, Jin. Hradec JH, Pelhřimov PE, Písek PI, Prachatice PT, Strakonice ST, Tábor TA.

západní Čechy: Domažlice DO, Cheb CH, Karlovy Vary KV, Klatovy KT, Plzeň město PM, Plzeń jih PJ, Plzeń sever PS, Rokycany RO, Sokolov SO, Tachov TC.

severní Čechy: Č.Lípa CL, Děčín DC, Chomutov CV, Jablonec n.N. JN , Liberec LI, Litoměřice LT, Louny LN, Most MO, Teplice TP, Ústí n.Lab UL.

východní Čechy: H. Brod HB, Hr. Králové HK, Chrudim CR, Jičín JC, Náchod NA, Pardubice PU, Rychnov n. Kn. RK, Semily SM, Svitavy SY, Trutnov TU, Ústí n.Orl. UO.

jižní Morava: Blansko BK, Brno město BM, Brno venkov BO, Břeclav BV, Hodonín HO, Jihlava JI, Kroměříž KM, Prostějov PV, Třebíč TR, Uh.Hradiště UH, Vyškov VY, Zlín ZL, Znojmo ZN, Žďár n. Sáz. ZR.

severní Morava a Slezsko: Bruntál BR, Frýdek Místek FM, Jeseník JE, Karviná KI, Nový Jičín NJ, Olomouc OL, Opava OP, Ostrava město OT, Přerov PR, Šumperk SU, Vsetín VS.

OBOSRS - oblastní odbory SRS, ODOSRS - obvodní oddělení SRS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info