Ceny potravin peněženky neohrožují

Potraviny, které patří k nejvýznamnějším a také nejcitlivějším položkám ve spotřebitelském koši, zřejmě letos na inflaci nezaútočí. Naopak loňská úspěšná sklizeň a také otevření trhu levnějšímu dovozu některých druhů zemědělských produktů hlavně z Polska dávají naději, že při nákupu nebudou spotřebitelé muset sáhnout hlouběji do kapsy. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu vydávají domácnosti nyní za potraviny méně než před rokem. V př ípadě určitých druhů je rozdíl dokonce více než citelný. Například brambory letos stojí zhruba o polovinu méně než před rokem, čerstvá zelenina je levnější o více než čtyři procenta a pečivo asi o procento.

Ani aktuální pohyby cen na trhu se zemědělskými výrobky nejsou nikterak výrazné a nepředstavují hrozbu pro rodinné rozpočty. Například výkupní cena kuřat v uplynulém týdnu podle šetření Českého statistického úřadu klesla o 18 haléřů na 21,55 koruny za kilo.

Lze tedy očekávat se zpožděním i mírné snížení spotřebitelské ceny. S příchodem jara začaly naopak zdražovat brambory tak, jak docházejí staré zásoby a na trh pomalu přicházejí dražší, případně nové brambory z dovozu.

Brambory v obchodech zdražily za poslední týden však zatím jen minimálně, v průměru o tři haléře na 6,76 koruny za kilo. Mrkev zdražila o 89 haléřů na 11,79 koruny za kilo. Dražší ale byla i mouka, když za kilové balení zákazníci zaplatili 8,06 koruny, což bylo zhruba o 30 haléřů více než před týdnem.

Zatímco příchod jara znamená v obchodech zdražení brambor, některé druhy ovoce a zeleniny naopak jdou cenově dolů. Proti předchozímu týdnu jsou nyní podle statistiků rajčata levnější téměř o korunu za kilo, papriky zhruba o tři koruny za kilogram. Řádově v desetihaléřích platíme méně i za banány, pomeranče a jablka.

Podle předpovědí odborníků potraviny letos nebudou tahounem inflace, i když ceny některých mírně porostou. To se týká například hovězího masa, jehož nabídka od chovatelů klesá. Krom toho je za výhodnější ceny raději vyvážejí. Naopak ke stálosti cen či jejich snížení povede otevření trhu po vstupu do Evropské unie a vyšší dovoz levnějších zemědělských výrobků zejména z Polska.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info