Souhrn událostí předchozího dne – 5. 4. 2005

Osevní plochy zeleniny se letos zřejmě sníží o třetinu

Pěstitelé zeleniny zřejmě letos zareagují snížením osevních ploch na loňský propad výkupních cen, který způsobil levný dovoz. Podle odhadů vedení Zelinářské unie Čech a Moravy letos zredukují osevní plochy asi o třetinu, což představuje téměř 4000 hektarů půdy. Unie očekává, že pěstitelé sníží především produkci květáku, hlávkového zelí a cibule. "Producenti zeleniny v současné době sejí a sázejí. Pokles osevní plochy proto zatím můžeme pouze odhadovat na základě signálů, které máme od pěstitelů. Přesnější údaje budeme mít koncem dubna," řekl předseda zelinářské unie Jaroslav Zeman.

Krávy nemají to štěstí

Veterináři se vůbec nediví rozhořčení lidí, kteří se setkají s nevhodným zacházením se zvířaty. "Slovo nevhodné je v některých případech slabý výraz," říká Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Veterináři se snaží týrání zvířat zabránit přísnějšími kontrolami chovů. "Pokud nám nějaký chovatel nenahlásí během půl roku žádnou změnu ve stádě, tedy ani úbytek, ani přírůstek, je to podezřelé a jdeme se tam podívat. Po půl roce také chodí inspektoři krajských veterinárních správ tam, kde již měli v minulosti nějaký problém," vysvětluje Duben.

Nekonsolidovaný obrat skupiny Delta loni stoupl na 4,5 mld. Kč

Nekonsolidovaný obrat skupiny Delta loni předběžně činil 4,5 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 637 milionů korun. Podle mluvčího firmy Jaroslava Pompa byla důvodem rostoucí obliba pečiva se značkou Delta. Vliv na růst obratu mělo ale i zvýšení cen na podzim roku 2003. Ceny pečiva se v reakci na zdražení obilí zvýšily po sedmi letech, dodal Pomp. Čistý zisk Delta zatím neuvedla, protože se ještě neuskutečnily audity jednotlivých společností ve skupině. Divize čerstvého pečiva Delta Pekáren, která má na obratu největší podíl, zaznamenala loni rekordní prodej 114.010 tun. Ve srovnání s předchozím rokem to bylo zhruba o 4500 tun více.

Den: Obcím vadí, že nemají rozhodovat o kácení stromů samy

Velkou nespokojenost vyvolává u mnoha starostů na Olomoucku připravovaná změna v zákoně o ochraně přírody a krajiny, která se týká povolování kácení dřevin mimo les. Pokud zákonodárci novelu schválí, budou namísto obecních úřadů o kácení stromů rozhodovat obce s rozšířenou působností. Podle starostů je změna v rozporu s principy reformy veřejné správy, píše dnes Olomoucký den. Ministerstvo vnitra chce novelu předložit vládě do konce června. "Živelným povolováním kácení dřevin rostoucích mimo les dochází ke značným újmám na životním prostředí. Pro zjednodušení administrativy takových případů se s ohledem na žadatele jeví jako optimální, aby případ řešil komplexně orgán ochrany přírody vyššího stupně," soudí mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info