Fast food aneb Jak rychle ztloustnout

Odborníci varují, že rychlá občerstvení - fast foody - typu McDonald’s nebo KFC z nás brzy udělají tlouštíky tak jako z Američanů. Tahle jídla "do ruky", papíru nebo na tácek mají totiž málo vitaminů a minerálních látek, zato překypují sacharidy.Hlavní chyba je ale v nás. Jíme je často a opravdu rychle. Žijeme rychle, jíme rychle. Na občerstvení různého druhu narazíme skoro všude. Ve městech, na plovárnách, poutích, sportovních zápasech. Takzvané fast foody jako KFC a McDonald’s se otevírají na každém sebemenším místě, kde je to jen trochu možné. Šetří náš čas, jíst se dá i v chůzi. Ale je to zdravé?

Podle odborníků by se tato jídla měla změnit. Sama o sobě by nebyla škodlivá, pokud by je lidé nejedli často. Po rychlém jídle se ale tloustne také proto, že ho člověk zhltne dřív, než si uvědomí, že se vlastně přejedl.

"Fast food není sice synonymem zdravé výživy, ale některá klišé nejsou správná,"upozorňuje MUDr. Václava Kunová ze společnosti Nutradit, která se zabývá zdravou výživou. "Například se mu vyčítá, že obsahuje mnoho tuku, cukru nebo energie, ale ve skutečnosti takové výtky platí i na adresu jiných jídel."

Zajít si "do mekáče" jednou za týden nemůže uškodit. Co vadí, je to, že více než 40 procent energetické hodnoty fast foodu se skrývá v tucích a jejich původ není dobře známý. Pocházejí většinou z rostlinných tuků – transzenzimerů mastných kyselin, které jsou ale někdy horší než například máslo. Kromě toho při přípravě hranolků vzniká akrylamid, který může být karcinogenní.

Pravdou ovšem je, že jistotu v tomto bodě ještě nemá ani Světová zdravotnická organizace. "Bílé pečivo, kola nebo hranolky mají také vysoký takzvaný glykemický index, díky kterému kolísá hladina cukru v krvi, a to může být nebezpečné," dodává Kunová. Co ale fast foodům naopak chybí, to jsou vitaminy, minerální látky a vláknina.

Někteří výrobci už se snaží nabízet i saláty nebo třeba plněné tortilly. Jenže rozbory prokázaly, že taková dietně vyhlížející tortilla má stejnou energetickou hodnotu jako půlka kuřete s kůží.

Na obranu hamburgerů zase musíme říci, že větší energetickou bombou než tahle houska s masem jsou "zdravé mléčné svačinky". Oblíbená tyčinka Kinder Pinguí má dvakrát tolik tuku než Happy Meal, tedy dětské menu u McDonald’s. A mléko, které reklamy na tyčinku tolik propagují, v ní není skoro žádné.

KOLOTOČ PŘEJÍDÁNÍ

Vědci přišli na to, že fast food, například hranolky, hamburgery i kokakola rychle zvyšuje glukózu v krvi (odborně řečeno, mají vysoký glykemický index). Na ni pak začne rychle působit inzulin a množství glukózy naopak prudce klesá. Tělo si proto vyžaduje k vyrovnání hladiny glukózy sladkosti. Tak se roztáčí kolotoč neustálé konzumace.

Kde například hledat informace o potravinách

Na internetových adresách www.bezpecnostpotravin.cz, www.agronavigator.cz

V Ústavu zemědělských a potravinářských informací na telefonním čísle 227 010 227 (je to bezplatná telefonní služba), mailem na uzpi@uzpi.cz nebo v internetové knihovně www.knihovna.uzpi.cz

Ministerstvo zemědělství, odbor bezpečnosti potravin, tel. 221 812 881

Školák potřebuje pestrou stravu

V některých školách už mají kromě jídelen také automaty na nápoje a bufety. V nich se prodávají například i párky v rohlíku a kolové nápoje, o kterých každý ví, že se po nich tloustne. Jedinou cestou, jak dítě před tím uchránit, je připravit mu vždy dobrou a zdravou svačinu. A samozřejmě takovou, kterou jako fast food stihne o přestávce sníst.

Co doporučuje pro takový případ například společnost bojující proti obezitě STOB? Ideální je voda nebo minerálka s malým obsahem sodíku nebo džus s vodou. Do plastové krabičky pak dítěti můžete dát různé druhy nakrájené zeleniny nebo ovoce a plátek chleba s pomazánkou z tvarohu nebo celozrnný rohlík a jogurt. Může být i pečivo s plátkem šunky či plátkovým sýrem. Sušenky a oplatky je lepší dávat školákovi jako svačinu jen výjimečně.

Rychlé občerstvení - Argumenty proti

. velké množství tuku, energie a cukru (to však obsahují i jiná jídla)

. malá pestrost

. nízká úroveň kultury stolování Co skutečně vadí

. původ tuků není zcela jasný

. ve všech pokrmech (kromě salátů a nápojů) tvoří přes 40 procent energetické hodnoty tuk

. téměř všechny používané potraviny s vyšším obsahem sacharidů mají vysoký glykemický index – v těle stoupá hladina krevních cukrů

. například glykemický index koly je 76, hranolků 95 a bílého pečiva 90

Nadvýživa i podvýživa

. po fast foodech se sice tloustne, ale jsou i příčinou podvýživy, pokud se jedná o častou konzumaci

. jsou pohodlným řešením v časové tísni

. vedou k přejídání

. "rychlovky" poskytují málo vlákniny, vitaminů a některých minerálních látek

. například jednoduché menu: hamburger, malé hranolky a kola mají celkem 2200 kJ, bílkovin pouze 15,9 gramu, zato sacharidů 75,7 gramu

Výhody čerstvé stravy

. pocit sytosti nastoupí dříve, než se člověk přejí

. poskytuje dostatek vitaminů i minerálních látek

Jak zlepšit fast food

. nabízet velké saláty

. používat jiné technologie než smažení

. používat mouku s vyšším obsahem vlákniny

. nabízet cenově výhodnější nápoje bez cukru

. připravovat saláty z čerstvého ovoce

(Pramen: MUDr. V. Kunová, Nutridat)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info