Za vypalování trávy hrozí vysoká pokuta, upozorňují hasiči

S příchodem teplého počasí začaly hasiče opět zaměstnávat požáry porostů. Nepozorní občané nebo lehkomyslní zahrádkáři je v uplynulém týdnu vyhnali k hořícím křovinám ve více než deseti případech. "Podle zákona o požární ochraně je vypalování trávy zakázáno. Pachateli může hrozit vysoká pokuta," upozornil včera ředitel hasičského záchranného sboru Most Zdeněk Gröbl. Nejvíce požárů je právě několik týdnů na začátku jara, kdy půdu ještě pokrývá suchá tráva z loňska, která rychle vzplane. V ulynulých sedmi dnech hořelo v regionu například na vrchu Šibeník v Mostě, u vtelenských sadů, v Bečově či Lužicích.

"Stačí nedopalek od cigarety nebo malý ohýnek na opékání vuřtů a během chvilky se plameny mohou rozšířit na velké území,"

řekl Gröbl.

Varoval zvláště zahrádkáře, kteří si vypalováním porostu ulehčují práci a neuvědomí si, že se oheň může vymknout kontrole. Gröbl připomněl tragický případ z minulosti, kdy zahrádkář svojí lehkomyslností zbytečně přišel o život.

"Plameny tehdy přeskočily na křoviska a muž ve snaze oheň uhasit se dostal do velkého fyzického vypětí, které nevydržel. Srdeční kolaps bohužel nepřežil,"

zavzpomínal.

Lehkomyslnost a neopatrnost se občanům nemusí vyplatit ani finančně. Osobě, která poruší zákon o požární ochraně, hrozí ve správním řízení až pětadvacetitísícová pokuta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info