Ochránci přírody vyzývají lidi, aby v přírodě nesahali na mláďata

S tradičním jarním problémem se v těchto dnech setkávají ochránci přírody v Plzeňském kraji. Lidé jim do záchranných stanic začínají nosit mláďata, která nalezli v přírodě. Mylně se přitom domnívají, že mladé ptáky, zajíce nebo srnčata jejich rodiče opustili, a jim tak hrozí smrt. Neuvědomují si přitom, že hlavně u savců už jen dotykem mládě zbaví možnosti návratu do jeho rodiny. "Je to stejné každé jaro, my už máme ve stanici čtyři mladé zajíce, v Rokycanech šest," řekl ČTK šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň.

Přestože ochránci přírody neustále upozorňují lidi, aby si mláďat v přírodě nevšímali, a pokud nejsou viditelně zraněná, se jich vůbec nedotýkali, každoročně se musí starat o mladá ptáčata, zajíce a další živočichy. "Bylo by třeba, aby na to upozornili i učitelé ve školách, děti pak často dokáží poradit i rodičům a poučit je," říká ekolog.

Lesní savci podle něj běžně nechávají mláďata samotná v úkrytu. Samice by přítomností u nich zbytečně upoutala pozornost šelem a dravců. "I tak se o ně nepřestává starat - několikrát denně je chodí kontrolovat, kojit a čistit," popsal Makoň. Obyvatele měst by nemělo podle něj překvapit ani to, že najdou mláďata zajíců schovaná třeba v trávníku u sídliště. Lidé by se je neměli snažit "zachránit". Dobře míněný skutek ale není často korunován dobrým výsledkem, protože mládě už rodiče nepřijmou zpět. Když je vychováno v zajetí, je jeho návrat do přírody velmi obtížný. Na vycházkách jarní přírodou by měli lidé podle Makoně ve zvýšené míře dbát i na pohyb svých psů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info