Venkov zkusí na internet dotaci

Starostky obcí, sdružených v mikroregionu Venkov, doporučí zastupitelstvům ve svých obcích ke schválení žádost o dotaci z programu SROP. Ta by měla obcím Hoštka, Vrutice a Vrbice umožnit pokrýt přes osmdesát procent nákladů, jež se předpokládají na projekt, který by měl přinést obyvatelům obcí vysokorychlostní připojení na internet. Takový byl závěr včerejší schůzky mikroregionu, která se uskutečnila v Hoštce.

"Abychom se vyhnuli komplikacím, vytypovali jsme místa pro vysílač, která jsou na pozemku obce. To by měl být další krok," příblížila Anna Podpěrová, starostka Hoštky, která s myšlenkou na využití vysokorychlostního internetu i pro další obce přichází. Příští týden do Hoštky přijede skupina expertů, kteří navrhnou varianty řešení. Pak chtějí představitelé mikroregionu oslovit další obce, které budou v dosahu hošteckého vysílače.

"Rozhodující bude, jaký se v součtu ukáže celkový zájem o připojení. Podle počtu koncových uživatelů se bude odvíjet cena projektu," vysvětlila starostka Hoštky. Starostka Vrutice Jana Bauerová je přesvědčena, že i když sama obec vysokorychlostní připojení má, je potřeba ho umožnit ostatním běžným uživatelům ve Vrutici.

"Čím vyšší bude počet koncových uživatelů, tím větší bude šance pro získání dotace," poznamenala Bauerová.

Podle starostky Hoštky Anny Podpěrové je velmi hrubý odhad pro tuto investici v rámci mikroregionu pět milionů korun.

"Dohodli jsme, že o dotaci požádáme v letošním druhém kole, tzn. na podzim. Projekt bude hotový, takže žádosti budeme opakovat, dokud dotaci nezískáme," upřesnila Podpěrová.

Hoštka o rychlé připojení na síť usilovala delší dobu, protože to stávající přes telefon je pro uživatele pomalé a drahé.

"Zájem o realizaci vysokorychlostního připojení vzešel z řad zdejších firem a mladých lidí z obce, z nichž opravdu dost jich má doma počítač. Oni sami totiž přišli do zastupitelstva s návrhem na řešení," řekla starostka Podpěrová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info