Květiny teď jdou v Liberci na dračku

Vysloveně na dračku jdou letos mezi Liberečany nejrůznější balkónové květiny. Skleníky Střední odborné školy pro tělesně postiženou mládež v Jablonecké ulici, které patří k největším široko daleko, jsou tak už několik týdnů v každodenním obležení amatérských pěstitelů. Jako tradičně je největší zájem hlavně o muškáty. Právu to řekl vedoucí zahrady Jan Miroszka. „Nejvíce žádané jsou vždycky pelargonie, ať už převislé, nebo vzpřímené, kupují se ale hodně i surfinie, které jsou oblíbené zejména poslední tři roky, verbeny, begonie či fuchsie.

Z barev stále přetrvává červená, která je nejvyhledávanější, a pak různé odstíny růžové a fialové. Celkově ale na balkónech dominuje mnohobarevnost, nikoli jednotná barva. Zájem lidí je letos obrovský, rostliny se kupují už od konce března,“ líčil Miroszka. Přestože je v posledních týdnech stabilně slunečné, teplé počasí, zahradník varuje pěstitele před tím, aby květiny už nyní vystavovali na balkónech či terasách. „Přes den je to možné, ale na noc v každém případě ještě dávat do tepla. Teprve až bude stabilně nad pět stupňů Celsia, tedy nejdříve po květnových zmrzlých, mohou být venku i v noci. Rostlina přitom nemusí v chladu přímo zmrznout, ale pěstitel ji nízkou teplotou poškodí a zastaví její růst. Také začnou žloutnout listy,“ varoval Miroszka.

Rostliny by také neměly příliš dlouhou dobu zůstávat v jednorázových přepravních obalech a květináčích, lidé by je měli okamžitě přesadit do truhlíků. „Ideální je, pokud si mohou sami namíchat zeminu s trochou kompostu. U kupované zeminy z marketů je nutné sledovat dobu trvanlivosti, protože v uzavřených sáčcích se zemina kazí a stává se kyselou. S přihnojováním se začíná až tak po 14 dnech od přesazení, jinak se mohou rostliny spálit. Navíc samotné přesazování je pro ně velkým šokem, takže není dobré jim hned připravit další,“ podotkl zahradník.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info