Na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce podrobné informace k označování vín

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila na svých webových stránkách podrobné informace, které se týkají označování vína. V přehledných tabulkách jsou shrnuty požadavky na označování jednotlivých druhů vín tak, jak to předepisují předpisy ES a zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství. Jsou v nich uvedeny přehledy povinných, nepovinných i zakázaných údajů s podrobnými vysvětlivkami. Výrobci (resp. distributoři nebo prodejci) by se tak měli vyhnout nesprávnému označování vín, které uvádějí do oběhu v rámci České republiky i jiných zemí Evropské unie.

V odkazu „Víno“ najdou uživatelé webových stránek SZPI celou řadu dalších užitečných a průběžně aktualizovaných informací, které se týkají povinností výrobců i dovozců vína včetně všech formulářů, Komise Inspekce pro hodnocení a zatřiďování vína, ověřování hroznů nebo certifikace pro vývoz do třetích zemí. Jsou zde uvedeny také informace k pořádání výstav a koštů vín i k senzorickým zkouškám pro hodnocení vína a řada dalších údajů.

Inspekce se snaží tímto způsobem napomoci především středním a menším vinařům, kteří tak na jednom místě najdou ucelený soubor informací týkajících se předmětu svého podnikání. Podle ústředního ředitele SZPI Jakuba Šebesty je podpora informovanosti a tím i úrovně znalostí vinařů jednou z cest, jak na jedné straně podat pomocnou ruku těm, kdo chtějí poctivě podnikat a na straně druhé tak doslova ubrat práci inspektorům SZPI. „Jen vinař znalý předpisů dodržuje své povinnosti a inspekce tak nemusí zbytečně plýtvat svými silami“.

Na stejném místě je možné najít také aktuální a plné znění Zákona o vinohradnictví a vinařství, i příslušných prováděcích vyhlášek. Všechny informace jsou uvedeny v tomto odkazu.

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková, CSc. - tisková mluvčí SZPI, tel: +420-542426633

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info