Souhrn událostí předchozího dne – 6. 4. 2005

Vláda dnes schválila dotace na bionaftu

Po více než roční pauze budou moci motoristé opět letos tankovat na čerpacích stanicích bionaftu. Vláda ČR totiž na svém jednání schválila po několika předchozích odkladech program podpory produkce tohoto paliva. Potvrdila to Dana Večeřová z útvaru státního tajemníka ministerstva zemědělství ČR s tím, že podpora je směrována pouze na letošní rok a od příštího roku by mělo dojít na základě vyjádření rafinerií k plošnému přimíchávání metylesteru řepkového oleje (MEŘO) do klasické nafty.

Agrární export v únoru 2005 meziročně vzrostl

Agrární vývoz v únoru 2005 vzrostl v porovnání s únorem 2004 o 34 %. Informovalo o tom dnes tskové oddělení Ministerstva zemědělství ČR (MZe). Agrární dovoz přitom podle MZe ve stejném období vzrostl o 22 %. Pokrytí dovozu vývozem se zvýšilo ze 65,1 % v roce 2004 na 71,74 % v roce 2005. Celková obchodní bilance skončila záporným saldem 2,09 mld Kč. ČR do zemí EU vyvezla 84,3 % z celkového objemu vývozu a ze zemí EU dovezla 80,9 % objemu celkového dovozu.

Potravináři zvažují demonstraci před úřadem Vlády ČR

Vyloučení potravinářských podniků z Operačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu, jehož cílem je zvyšování konkurenceschopnosti průmyslových podniků v ČR, považuje Potravinářská komora ČR (PK) za závažné pochybení státní správy. Konstatovalo to poslední jednání představenstva PK ve čtvrtek 31. března. Podle ředitele PK Miroslava Koberny hodlají proto potravináři na obhajobu svých zájmů razantně vystoupit. „Budeme ještě více aktivní mediálně, počítáme se stížností u Evropské komise a zvažujeme i demonstraci před úřadem vlády,“ zdůraznil Koberna.

Čeští vinaři si stěžují na Vinařský fond

Čeští vinaři vyjadřují krajní nespokojenost s fungováním Vinařského fondu, který měl sloužit k propagaci českého vína. Na účtech fondu leží asi 60 milionů korun, ale nerozdělují se. "Dříve nám dávali peníze na výsadbu a třeba na závlahy, bylo to přínosné, ale po vstupu do EU jako když utne. Je to pro nás spíše zátěž než pomoc, protože dovozci neplatí nic. K čemu je nám takový fond? Vůbec netuším, na co peníze vlastně dávám," neskrývá zlobu Josef Kadlčík, ředitel a spolumajitel společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž a taktéž spolumajitel vinohradu. Z každého hektaru vinice starší tří let musí zaplatit 350 korun ročně, z každého litru vína vyrobeného na území ČR a prvně uvedeného do oběhu padesát haléřů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info