Pohodlné masné pokrmy na českém trhu
15.04.2005 | ÚZPI
Předpokládá se, že podíl nezpracovaného čerstvého masa na celkovém objemu nákupu masa pro domácnosti poklesne. Souvisí to především se stoupající atraktivitou níže popsaného „convenience-segments“ – pohodlného segmentu stravování, které podstatně vzroste a postupně ovládne trh. Maso pro rychlé opečení a maso pro snadnou přípravu, tzv. „convenience“, tedy pohodlné, ovládne trh. Důležitým parametrem budou spíše vlastnosti zpracování než jeho senzorické vlastnosti.
Ne požitek, ale bezpečnost bude naléhavým požadavkem obchodu a spotřebitele. Je třeba sledovat kvalitu dodávaných přísad (dusitanové solící směsi, fosfáty a enzymy), aby splňovaly chuťové vlastnosti a byly vhodné pro „pohodlné“ výrobky. Pro bezpečnost bude rovněž důležitá konzervace a balení. Čerstvost musí být zachována několik týdnů (chladicí teplota 2 °C), kromě toho je důležité např. použití vícevrstevné fólie jako plynové bariéry s antimikrobiálním efektem.
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



