Všichni provozovatelé potravinářských podniků budou muset mít zaveden Systém kritických bodů
26.04.2005 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje, že do 30. dubna letošního roku mají mít všichni provozovatelé potravinářských podniků, tedy všichni ti, kdo jakýmkoli způsobem vyrábějí, zpracovávají nebo distribuují potraviny (vyjma prvovýrobců), stanoveny tzv. kritické body. Jsou to ty úseky výroby potravin nebo uvádění do oběhu, v nichž by mohlo dojít k porušení zdravotní nezávadnosti. Nejvíce se tato nová povinnost dotkne prodejců potravin, protože ve výrobě je tento systém (HACCP) nastaven už od roku 2000.
Tuto povinnost určuje jednak Zákon o potravinách, jednak Vyhláška č.147/1998 Sb. (ve znění Vyhlášky č.196/2002 Sb. a Vyhlášky č. 161/2004) a dále Nařízení EP a R č. 852/2004 o hygieně potravin, které se stane účinným 1. ledna příštího roku. Pro provozovatele potravinářských podniků to v zásadě znamená, aby ve svých provozovnách identifikovali rizika a kritické body, aby si v těchto kritických bodech určili kritické limity, aby si našli a zavedli postupy, jak celý systém kritických bodů monitorovat a konečně, aby si stanovili opravná opatření pokud nebude některý z kritických bodů pod kontrolou. Žádný z předpisů neurčuje, kolik a jakých kritických bodů má být nalezeno a sledováno, nicméně je potřeba přihlížet ke specifickým podmínkám výroby, skladování, distribuce nebo prodeje konkrétních druhů potravin. Například při prodeji mražených potravin může být kritickým bodem příjem potravin do prodejny a kritickým limitem určitá teplota mrazicího boxu. Teplotu bude jistě zapotřebí průběžně monitorovat a připravit se na variantu výpadku elektrického proudu.
Od 1.května by tedy měli mít především prodejci systém kritických bodu skutečně nastaven. Pokud inspektoři SZPI v průběhu prvních měsíců zjistí, že v provozovně nejsou stanoveny kritické body nebo není vedená dokumentace, uloží nejprve opatření k nápravě a teprve po kontrole, zda k ní došlo, přistoupí k zahájení správních řízení. Především středním a malým podnikatelům budou rovněž poskytovat základní informace.
Přístup SZPI ke kontrole těchto povinností i příslušné právní předpisy jsou zveřejněny na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz . v rubrikách "Právní předpisy" a "Přístupy ke kontrole".
Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková, CSc. - tisková mluvčí SZPI, tel: +420-542426633
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



