Japonci pěstují rýži s lidským genem

Nařčení z určitého druhu kanibalismu se dostalo japonským vědcům, kteří vložili do rostliny rýže lidský gen, aby podpořili její odolnost vůči herbicidům a pesticidům. K posílení této schopnosti zaváděli do rostliny dosud jen gen z bakterií, napsal britský deník The Independent. Výzkumníci z Národního ústavu pro agrobiologické vědy v Cukubě přišli však na to, že gen z lidských jater vložený do rostliny poskytuje rýži odolnost vůči třinácti druhům chemických prostředků na hubení plevele, zatímco gen z bakterie pouze proti jednomu.

Plodině pomáhá tento gen produkovat enzym CPYX2B6, který i v lidském těle odbourává chemické škodliviny. Zavedení lidského genu do běžně konzumované potraviny však označují kritici za další krok k "frankensteinovským" potravinám, jak obecně nazývají geneticky upravené potraviny všeho druhu.

Někteří odborníci spatřují v japonském postupu pozitivní vývoj. Profesor Richard Meilan z Univerzity v Purdue v americkém státě Indiana poznamenal, že takto geneticky upravené rostliny mohou "vyčistit jedy" ze zamořené půdy, a to prý dokonce tak účinně, že na odmořené půdě bude možné opět pěstovat poživatelné plodiny.

Meilan a další vědci nicméně zároveň upozorňují, že pokud by gen unikl a usadil se i v divokých druzích rýže, patrně by napomohl ke vzniku rostlin odolných vůči zničení, což by mohlo vést ke vzniku obtížně odstranitelného plevelu. "Jinak nemám problém s využíváním lidských genů k úpravě rostlin," dodal Meilan a vysvětlil, že odpor Evropanů vůči geneticky pozměněným potravinám vychází spíše z ochranářských snah, které si vynucují evropští zemědělci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info