EK chce regulovat množství přísad v potravinách

V budoucnu by mělo být stanoveno, které látky smějí být v potravinách obsaženy. Tím by byla omezena a kontrolována rostoucí a nepřehledná nabídka především vitamínových preparátů na trhu. V potravinách by směly být napříště obsaženy jen ty vitamíny a minerály, jejichž nezávadnost byla laboratorně ověřena. Návrh Evropské komise byl nyní postoupen Zdravotnímu výboru Evropského parlamentu, který by se jím měl zabývat.

Jednotné ustanovení, které nyní EK navrhuje, by mělo zlepšit orientaci konzumentů i výrobců, kterou nyní ztěžuje nepřeberné množství národních předpisů. Etikety na potravinách by měly v budoucnu jednotně informovat konzumenty o přítomnosti vitamínových a minerálních přísad. Návrh EK původně počítal s tím, že by potraviny od určité hranice obsahu přísad musely obsahovat profily výživné hodnoty. To však poslanci EP předem odmítli, protože by to vedlo k přílišnému nárůstu byrokracie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info