V Horce roste unikátní biocentrum

Stavba areálu s unikátní budovou výukového biocentra Sluňákov, která bude současně vstupní bránou do Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, startuje v těchto dnech v Horce nad Moravou. Celkově bude stavba stát osmdesát milionů korun a po dokončení se bude biocentrum rozkládat na celkem patnácti hektarech. "Začíná se kopat a přivážet materiál, už se to rozbíhá," řekl Michal Bartoš z olomouckého sdružení Sluňákov.Právě úpravy terénu letos zaberou nejvíce času. Pokud stavitele nepotkají komplikace, biocentrum bude stát v polovině příštího roku.

Nová stavba bude podle autorů projektu mimořádně šetrná k životnímu prostředí, prakticky by dokonce mohla sloužit jako model ekobudovy. Dům s tvarem obydlené terénní vlny (střecha poslouží jako odpočinková a vyhlídková plocha) bude mít speciální konstrukci, která v kombinaci s použitými materiály zajistí, že v ní bude zapotřebí mnohem méně energie než u klasických staveb. Například vytápění budovy i ohřívání vody budou zajišťovat sluneční kolektory a kotel na spalování biomasy. Dům bude stát v místech, kde už v minulých čtyřech letech ekologové vybudovali například rybník se čtyřmi tůněmi, cyklostezku nebo stromovou alej partnerského nizozemského města Veenendaal.

Výukové biocentrum Sluňákov, které leží na samém okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelského Pomoraví, bude po dokončení sloužit k seznamování dětí i dospělých s ekologií a přírodou. Uvnitř budou například přednáškové sály, ale také ubytovací část. Lidé z ekologického sdružení při odboru životního prostředí olomouckého magistrátu zde hodlají pořádat výukové programy pro děti i semináře pro dospělé. "V části objektu bude také turisticko-informační centrum o přírodě lužních lesů Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a přírodě v regionu," řekl už při představování projektu vedoucí Sluňákova Michal Bartoš.

Na stavbu budovy za celkem osmdesát milionů korun z velké části přispěl Státní fond životního prostředí. Šestatřicet milionů korun, které stát na Sluňákov uvolnil, je dodnes vůbec nejvyšší sumou, kterou kdy ministerstvo životního prostředí poskytlo na stavbu nějakého ekologického střediska."Dotace jsme poskytli i dalším centrům, ale zatím šlo vždy jen o rekonstrukce stávajících objektů. V tomto případě jde poprvé o novostavbu," zdůvodnil někdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který o financování projektu sluňákovského areálu rozhodoval.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info