Obavy z GMO prý nejsou opodstatněné

Genetické manipulace se ve světě používají už 32 let a přesto neexistuje žádný vědecky potvrzený důkaz o jejich negativním účinku na zdraví zvířat nebo lidí. Uvedli to představitelé občanského sdružení Moderní biotechnologie a společnost, podle nichž rozruch kolem této problematiky může mít ekonomický a možná i politický podtón. V Evropě mají oficiální státní instituce a politici všeobecně nižší „vážnost" než ve Spojených státech amerických, řekl Ján Turňa z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Zřejmě také proto se v zámoří používání geneticky modifikovaných organizmů (GMO) v potravinářství rozšířilo mnohem intenzivněji než na starém kontinentu.

Nedostatečnou informovanost považuje za jednu z rozhodujících příčin obav většiny Evropanů z GMO i Peter Siekel z Výskumného ústavu potravinárskeho. Podle něho všechny v EU dosud schválené GMO a z nich vyrobené potraviny jsou bezpečné a nemohou ohrozit zdraví spotřebitelů ani životní prostředí. Nepoužívají se například geny, které by mohly potenciálně způsobit alergie. Také evropský komisař Giinter Verheugen označuje biotechnologie za jednu z priorit, na níž bude záviset další rozvoj ekonomiky EU.

Vědecké názory se na formování veřejného mínění v SR podílejí jen necelými 25 procenty. Lidé proto víc podléhají emotivním kampaním a rozhodnutím. Odpůrci GMO využívají různé argumenty i pseudoargumenty. Požadují například stoprocentní bezpečnost potravin na bázi GMO, což však vědci označují pouze za fikci. Představa nulového rizika je totiž relativní, protože ve své podstatě vlastně ani neexistuje, což platí stejně pro konvenční i nekonvenční potravinářský produkt.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info