Konjugovaná kyselina linolová ve vejcích
03.05.2005 | ÚZPI
Z nutričního hlediska jsou vejce považována za ideální produkt pro získání funkčních potravin úpravou krmiva pro nosnice. Příznivé účinky obohacování vajec n-3 mastnými kyselinami, vitaminem E, karotenoidy, selenem a kyselinou listovou jsou známé; stejné účinky se čekají i od obohacení vajec izomery konjugované kyseliny linolové – CLA. Izomery konjugované kyseliny linolové (CLA) patří do skupiny funkčních látek, které mají příznivý vliv na zdraví modelových zvířat i lidí. Jsou obsaženy hlavně v mléce přežvýkavců a v mase.
V řadě studií bylo prokázáno, že čistá CLA snižuje riziko rakoviny a aterosklerózy, podporuje imunitní reakci a snižuje hromadění tuku u pokusných zvířat. Bylo zjištěno, že mléčný tuk obohacený CLA snižuje počet chemicky indukovaných tumorů mléčné žlázy u krys a inhibuje růst rakovinných buněk v prsou a střevech u lidí. Byly vyvinuty strategie výživy zvířat s cílem produkce potravin živočišného původu obohacených izomery CLA.
Při pokusné produkci vajec jako funkční potraviny, obohacené izomery CLA, bylo zjištěno, že aplikace CLA do krmiv nosnic nepříznivě ovlivňuje profil mastných kyselin ve vaječném žloutku; došlo ke zvýšení obsahu nasycených mastných kyselin a snížení obsahu mono nenasycených mastných kyselin. Dále se ukázalo, že izomery CLA mají mimořádně nízkou oxidační stabilitu. Ze závěrů studií vyplývá doporučení pro odborníky - zajistit stabilitu lipidů v živočišných krmivech a potravinách obohacených izomery CLA.
Studie provedená na univerzitě v Krakově se zabývala vlivem krmiva doplněného izomery CLA a vitaminem E na užitkovost nosnic a na složení lipidů ve vejcích. Bylo zjištěno, že aplikace vitaminu E může mít ochranný účinek na složení mastných kyselin ve vejcích obohacených CLA. Praktický význam účinku v pokuse použitých aplikačních dávek dietetické CLA (1,5 %) a vitaminu E (120 mg/kg) je však problematický. Pro to, aby mohla být vejce obohacená CLA považovaná za funkční potravinu, je potřeba jejich složení dále zlepšovat.

Tweet



