Souhrn událostí předchozího dne – 3. 5. 2005

MZe zvyšuje výdaje na výzkum, podle akademie peníze stále chybí

Ministerstvo zemědělství po poklesu v devadesátých letech zvyšuje objem peněz vynaložených na výzkum. Proti zhruba 441 milionům v roce 1999 to je letos 724 milionů korun a v roce 2008 by se částka mohla přiblížit jedné miliardě, uvedl dnes na tiskové konferenci Jiří Stehlík z ministerstva zemědělství. Podle předsedy České akademie zemědělských věd Jana Hrona ale peníze stále chybí a jsou jedním z problémů zemědělské vědy a zkoumání. Vedle státního rozpočtu jdou peníze do výzkumu i z jiných zdrojů například soukromých, ale ne v takové míře, jak by si výzkumníci přáli. Podle Hrona chybí prostředky na vybavenost laboratoří ústavů a univerzit a na mzdy.

Zgarba: Dánsko pro uvolnění regulace u cukru, což je šance pro ČR

Česká republika má díky přístupu Dánska k cukerní reformě šanci na zlepšení situace na trhu s cukrem, míní ministr zemědělství Petr Zgarba. Dánsko je pro uvolnění regulace na unijním trhu s cukrem a nevyhýbá se ani možnému odstranění kvót. Zgarba to dnes řekl novinářům po jednání s dánským resortním protějškem Hansem Christianem Schmidtem. Navrženou reformu cukerního pořádku EU označil Zgarba za bolestivý problém pro ČR, která by se vlivem plošného krácení výrobních limitů stala dovozcem cukru.

Obchodníci mají stále velké problémy s dodržováním zákonů

Domácí obchodníci mají podle České obchodní inspekce (ČOI) stále velké problémy s dodržováním zákonů. Při kontrolách, které ČOI provedla v prvním čtvrtletí letošního roku, zjistili inspektoři porušení některého ze zákonů v třetině případů. ČOI si zlepšení situace slibuje od odborných školení, na kterých se obchodníci dozví informace, jak mají naplnit literu zákona a vyhnout se tak problémům. "Z výsledků kontrol vyplývá, že při každém třetím nákupu výrobku nebo služby dochází ze strany prodávajícího k porušení některého ze zákonů dozorovaných ČOI," řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Hovězí maso podraží až o deset korun za kilo

Stavy skotu jsou dnes v Česku nižší než v roce 1836. Zemědělci varují - hovězího masa je málo. Letos je proto bude nutné dovážet ze zámoří a cena masa na českém trhu zřejmě stoupne až o deset korun za kilogram živé váhy. To se promítne i v růstu cen v obchodech. „Roční produkce hovězího klesla v Česku na 190 tisíc tun. Máme nižší stavy než v roce 1836,“ upozorňuje prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. V Česku by se mělo ideálně ročně vyprodukovat kolem 250 tisíc tun hovězího. Přitom právě skot je podle agrárníků základním kamenem celé zemědělské soustavy a je potřeba mu věnovat zvláštní péči.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info