První atlas půdy v Evropě ukazuje důležitost její ochrany

Janez Potočnik a Stavros Dimas, komisař pro vědu a výzkum a komisař pro životní prostředí, představili Atlas půdy v Evropském parlamentu během Informačních dnů o aktivitách Spojeného výzkumného centra Komise. Komisař Potočnik řekl: "Určitě podceňujeme příspěvek půdy k naší biodiverzitě, ale pokud ji nebudeme chránit lépe, brzy si uvědomíme její důležitost nejhorším možným způsobem - problémy způsobenými její ztrátou. Nástroje jako Atlas půdy jsou neocenitelnou pomocí pro politiky k úvahám o opatření na ochranu půdy i pro veřejnost a posílení jejího povědomí o důležitosti půdy."

Komisař Dimas dodal: "Evropská půda je nesmírně hodnotný, ale konečný zdroj, který vyžaduje ochranu, nejen pro zajištění budoucí bezpečnosti zásobování potravinami, ale i kvality životního prostředí."

Komise dala dohromady odborníky z ústavů zabývajících se půdou ve více než 40 zemích, kteří představují tzv. Síť evropských půdních poboček. Atlas obsahuje vysoce kvalitní mapy půdy a je srozumitelný díky textům opatřeným jedinečnými fotografiemi. Je postaven na evropském půdním informačním systému vyvinutém Komisí, jež zahrnuje všechny země EU a hraničící státy. Atlas se pokouší ilustrovat komplexní vzájemné vazby mezi procesy degradace půdy a riziky pro lidské zdraví a bezpečnost tím, že popisuje hlavní funkce půdy. Atlas také diskutuje o principiálních hrozbách pro půdu v Evropě.

Evropa je spojována s vysoce úrodnou zemědělskou půdou, ale kontinent má také obrovská přírodní a polopřírodní území, v nichž půda hraje podstatnou roli - zachovává biodiverzitu a podporuje globální přírodní systémy. Zatím sice nebyla zformulována společná Evropská půdní politika, ale tematická strategie Komise pro ochranu půdy, která bude zahrnovat i rámcovou směrnici o půdě, má být předložena koncem roku 2005.

Více informací je na stránkách http://www.jrc.cec.eu.int/soil-atlas.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info